El Xúquer comença a tornar a la normalitat i el perill s’allunya de la Ribera

  • El batlle d'Alzira ha anunciat de matinada que la situació comença a restar sota control

VilaWeb

Redacció

20.12.2016 - 02:00
Actualització: 20.12.2016 - 07:45

Quan Raimon cantava dissabte al vespre ‘Al meu país la pluja’, a fora bufava un vent que feia caure de tos i mig País Valencià es trobava en alerta per pluja forta i vent molt intens. Feia dies que se’n parlava, d’aquest temporal de llevant: va començar divendres, diumenge va guanyar intensitat i ahir deixava a la vista carreteres tallades, crescudes dels rius o col·legis tancats. Els mapes del temps pintaven colors foscs a les comarques del sud.

No n’ha sabut, de ploure, aquesta vegada, tampoc, la pluja. A Beniarrés, per exemple, a la comarca del Comtat, entre divendres i ahir s’han registrat 404 litres per metre quadrat. Més de la meitat van caure en un sol dia. A Pinet, a la Vall d’Albaida, en caigueren 329 i a Ontinyent, 270.

Aquesta pluja, juntament amb la de dia, 5 han convertit aquest mes de desembre en el més humit des del 1989.

Inundacions al sud del país

H_3158140.jpg

A Oriola, el Segura es va desbordar. Segons els registres, això feia 29 anys que no passava. El ministre d’Interior espanyol visitarà avui aquesta zona.

A Ontinyent, unes trenta persones que viuen a la Cantereria no han dormit a casa perquè el seu barri és un fangar.

Tants dies seguits de pluja a les muntanyes i l’obertura controlada de les comportes dels pantans de Bellús i Beniarrés han originat les crescudes dels rius Albaida i Clariano.

Amb els  ulls al Xúquer
alzira-parc

També del Xúquer, que s’ha tornat a ensenyorir de la Ribera i ha tornat a arrugar el cor dels veïns que mantenen aquesta relació d’amor i odi amb el riu que els fa ser, però que a la vegada els condemna a una vigilància extrema cada vegada que els mapes del temps pinten núvols grisos i pluja.

El Xúquer, el gran devastador, ha tingut amb l’ai al cor els veïns de les dues riberes, que són la mateixa, quan la capa freàtica no ha pogut drenar més aigua i el llit no bastava per a tant de cabal. Mil ulls observaven el gruix de les aigües i en mesuraven la crescuda en cada meandre.

Les xarxes socials bullien. La por corria de grup de Whatsapp en grup de Whatsapp. Fotografies i vídeos passaven de mòbil a mòbil en una espiral sens fi. La memòria té la pell molt fina, i costa molt d’arrancar el fang dels records de riuades i pantanades.

A Alzira s’han disparat totes les alarmes. El batlle ha fet un ban. Trastos i andròmines a l’andana. Cotxes fora dels garatges subterranis. Ahir a la vesprada hi hagué una reunió d’alt nivell entre Diego Gómez i les conselleres de Medi Ambient, Elena Cebrián, i de Justícia i Administracions Públiques, Gabriela Bravo. L’alerta augmentà a nivell 2 i hi hagué una reunió de batlles a Algemesí, que és la població amb accessos d’entrada i eixida més fàcils de tota la comarca. Les hores crítiques eren les que anaven entre les 9 i les 12 de la nit. Finalment, passada la una de la matinada, Diego Gómez ha anunciat la bona notícia esperada: el riu va tornant a poc a poc a la llera i els experts descarten que la inundació augmente. El fet que el temporal marítim haja amainat ha estat decisiu per a permetre que l’aigua del Xúquer desembocàs més de pressa a la mar.

Previsions
Amb tot, avui encara hi haurà moltes poblacions de la Ribera on no s’obriran les escoles. També en algunes de la Safor, com Oliva, i al Baix Segura.

Quan encara plou sobre banyat, però ningú no mira el cel sinó la terra incapaç d’absorbir més aigua, i ASAJA ja valora en 170 milions les pèrdues en el sector dels cítrics, les previsions apunten que aquest dimarts ja farà sol. Serà el moment d’analitzar com han funcionat els serveis d’emergències, les crides al civisme i la planificació. També, la coordinació entre totes les administracions que, en aquesta ocasió, sembla que sí que han estat al nivell. En el saldo negatiu s’hauran d’anotar les imprudències. Els rescats ací i allà de persones que volien travessar barrancs inundats amb cotxe.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor