26.10.2017 - 22:00
|
Actualització: 26.10.2017 - 23:55
L’octubre és un mes intens, al País Valencià: comença amb la celebració del 9 i es clou al Puig, al tradicional aplec del darrer diumenge.
La nit abans, a més a més, hi ha una altra cita que també és tradició: la festa de lliurament dels premis Octubre, una trobada literària, política i social que organitza l’editorial 3i4 des de fa quaranta-sis anys.
La gala del dia 28 (darrer dissabte d’octubre, sí) tindrà dos grans eixos, a més de l’estrictament literari amb el lliurament dels guardons creats per Andreu Alfaro: hi haurà un homenatge a Joan Fuster, en el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort, i es commemorarà el centenari de la Revolució Russa (dita també Revolució d’Octubre).
Abans d’arribar a la gala, ja s’han presentat diverses novetats llibresques relacionades amb Joan Fuster: Nosaltres, les fusterianes, un recull amb articles de més cent quaranta dones dels Països Catalans; La improbable vida de Joan Fuster, amb relats de deu escriptores, tots relacionats amb la vida de l’assagista de Sueca, qui esdevé així múltiple personatge literari; i l’assaig Per què Fuster tenia raó, de Pau Viciano.
La Revolució del 1917 ha centrat un cicle de conferències a l’OctubreCCC (sí, ja ho hem dit: és el mes), que es tanca amb la presentació de més llibres: 3i4 ha editat cinc volums amb escrits de Lenin, entre els quals Què fer, amb pròleg de David Fernàndez, i Imperialisme, fase superior del capitalisme, amb pròleg de Josep Fontana. Es presentaran el dia 27 després de la darrera conferència: ‘Impacte de la revolució al País Valencià’, a càrrec de Josep Miquel Santacreu (Universitat d’Alacant).
La Nit dels Octubre comptarà amb les actuacions de Maria J. Peris i Arcadi Valiente, que cantaran Kurt Weil; Rafel Arnal, amb ‘Criatura dolcíssima’; i Màrius Serra, que compartirà amb els assistents un Enigmàrius que aviat esdevindrà també, potser, tradició del darrer dissabte d’octubre valencià.