La revista literària Verbo, editada per Joan Fuster, ja és consultable en línia

  • L’espai Joan Fuster i l’Ajuntament de Sueca l’han digitalitzada per posar-la a l’abast del gran públic

VilaWeb

Redacció

12.02.2021 - 19:15
Actualització: 12.02.2021 - 21:23

Joan Fuster i José Albi eren amics, havien estudiat dret a la Universitat de València i quan tenien vint-i-quatre anys van començar a editar una revista literària. Semblava una aventura de joventut, però Verbo – Cuadernos literarios va sortir de manera regular entre els anys 1946 i 1958. Són 31 números que ara l’Espai Joan Fuster i l’Ajuntament de Sueca han digitalitzat per posar-los a l’abast de qui els vulga consultar.

El director de l’Espai Joan Fuster, Salvador Ortells, que també és un estudiós de Verbo, ha ressaltat l’ambició que tingueren Fuster i Albi, que feren conèixer texts d’autors com Rilke, Kafka, Éluard, Ungaretti i Gide, però també autors en castellà com Miguel Hernández, Gabriel Celaya i Gerardo Diego. Ortells destaca que, tot i que José Albi s’hi oposava, a Verbo es publicaren autors en català com ara Xavier Casp, Lluís Guarner, Joan Baptista Bertran, Joan Valls, Bru i Vidal, Francesc de Paula Burguera i Pere Quart.

Entre més materials publicats, en els números 23, 24 i 25 hi ha una antologia del surrealisme espanyol. La revista s’editava a Alacant, la ciutat on vivia José Albi. Ortells explica que hi van participar alguns amics suecans de Fuster, però que molt aviat van obrir el focus i Verbo va esdevenir una de les revistes valencianes més prestigioses de l’època.

A banda de les col·laboracions periodístiques i literàries, a la revista s’hi van publicar crítiques i ressenyes sobre art i cinema. S’hi parlava dels creadors  contemporanis, com ara Giorgio di Chirico, Antonio Saura, Henri Matisse i Marc Chagall.

El regidor de Cultura de Sueca, Vladimir Micó, explica que el consistori continua interessat a difondre l’Espai Joan Fuster i a projectar-lo cada vegada més lluny i valora com a molt positiu que els experts i qualsevol interessat tinga accés a la revista. “Hi trobaran una font d’informació importantíssima sobre la literatura que es feia a l’estat espanyol els anys quaranta i cinquanta, i també alguns dels primers escrits de temàtica cultural de Fuster.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor