La república dels perseverants

  • «Que serà una branca autònoma però una branca coordinada amb el govern i amb la població en el combat per la República; que naix en l'espai lliure europeu precisament perquè així cap maniobra del govern espanyol no pot afectar-la i que promourà un sistema d'autoorganització ciutadana i popular»

Vicent Partal
30.10.2018 - 21:50
Actualització: 02.11.2018 - 09:25
VilaWeb

El moment políticament menys transcendent de l’acte de constitució del Consell per la República va ser, tanmateix, el més significatiu. I el més emotiu. Parle de l’enorme aplaudiment que va seguir, dins de palau i a fora, a la plaça de Sant Jaume, els discursos del conseller Comín i del president Puigdemont. Va ser un aplaudiment sincer i merescut adreçat a tots els exiliats i els presos polítics. La imatge d’ells dos al saló de Sant Jordi, ni que fos per videoconferència, era el millor senyal possible d’una perseverança que ha reeixit a esquivar milions de dificultats per seguir el camí marcat per la gent el primer d’octubre.

Ahir feia un any just, precisament, de l’exili. I la presentació del consell, després d’aquests llarguíssims 365 dies, ha servit també per a deixar clar que el projecte republicà català és viu i fort, que no ha estat derrotat ni amb la imposició del colp d’estat i, que tot i les evidents dificultats del moment, cerca i no para de cercar com fer concreta, com fer efectiva, la declaració d’independència.

El Consell per la República, en aquest context, pot ser un instrument privilegiat. Hauria de ser un instrument privilegiat. Ahir, segurament perquè se’n volia fer una presentació solemne, no se’n va explicar gaire el funcionament. Però se’n van exposar principis importants. Que serà una branca autònoma però una branca coordinada amb el govern i amb la població en el combat per la República; que naix en l’espai lliure europeu precisament perquè així cap maniobra del govern espanyol no pot afectar-la; i que promourà un sistema d’autoorganització ciutadana i popular, que pot fer-nos molt més forts a tots, però que també pot explorar ja ara –sense esperar al futur– una democràcia molt més oberta i participativa, la que volem, la que va més enllà de tot allò que hem viscut fins ara. Que el projecte engegat ahir siga tan pròxim a la democràcia electrònica d’Estònia i dels països més avançats del món, al cap i a la fi és un símptoma que la perseverança d’aquest país i dels seus polítics no cerca tan solament de mantenir-se, ans es projecta en el futur i vol ser creativa.

En la seua declaració de Girona, l’endemà de la proclamació de la independència, el president Carles Puigdemont va demanar que la gent tingués paciència, perseverança i perspectiva. De paciència, tots n’hem tinguda, fins i tot massa. De perseverança, és evident que el país n’és ple –altrament, no hauríem arribat fins ací. La perspectiva potser és el que aquest Consell de la República nascut ahir, essent la primera institució que emergeix del mandat rupturista del primer d’octubre, hauria d’aportar més. Si milions de ciutadans fem nostre aquest consell i el convertim en la institució de referència política, lliure, que vol ser, la república proclamada ara fa un any tindrà finalment un primer bastió innovador per a obrir camí i per a demostrar a tota la societat que no hi cap tria possible entre les dues opcions que se’ns presenten davant. O s’està amb la monarquia corrupta i degenerada de Felipe VI i amb tot allò que representa, o es comença a explorar què significa bastir una república democràtica de persones lliures al segle XXI, emparats en la tecnologia i en la democràcia radical. Aquest és el dilema que ens va posar ahir al davant el Consell per la República. De manera que ara, avui, ja és l’hora de triar.

PS: El consell naix amb la creació d’un registre de la ciutadania republicana. Podeu inscriure-us en això que, de fet, és el cens de la República anant a consell.republicat.cat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor