La batalla de Trafalgar per a la renovació del passaport espanyol

  • La renovació del passaport o el carnet d'identitat espanyols a Barcelona és una guerra a camp obert

VilaWeb
Andreu Barnils
07.06.2017 - 22:00
Actualització: 08.06.2017 - 09:42

Arribo a les 6.45 davant la comissaria a tocar de la plaça d’Urquinaona, al carrer Trafalgar de Barcelona. Veig que no sóc l’únic. Una llarga cua de gent s’espera al carrer. Es dibuixa clarament gràcies a la primera claror del dia. Espantat, fins i tot amb una certa suor de nervis, compto tots els que tinc davant meu. Els que han matinat més que jo. El primer, per exemple, ha arribat a dos quarts de cinc. Una per una, vaig comptant les persones de la cua. L’últim? Sóc jo. Em col·loco rere la noia i em tranquil·litzo, erròniament, de cop. Només me’n surten vuitanta-set. Aquesta vegada, crec, aconseguiré el passaport que necessito. Perquè sé que en aquesta comissaria donen cent vint números per a aconseguir el passaport o el carnet d’identitat, avui mateix. I avui només som vuitanta-set. Vuitanta-set persones que, com jo, han de fer el tràmit avui mateix. Tots tenen la seva història. La meva és que en pocs dies la família marxem de viatge i necessitem un passaport per a la filla petita. Però quan vaig trucar-hi per demanar cita me la van donar el 12 de juliol. Massa tard. Sense el seu passaport, no podrem viatjar. I ara què fem? Doncs ara matines, vas a la comissaria d’Urquinaona, i allà et faran el passaport el mateix dia si ets un dels primers cent vint d’arribar a la cua.

De fet, ja és la segona vegada que faig cua. La primera, il·lús de mi, vaig arribar a les vuit del matí. La comissaria obre a les nou i vaig pensar que n’hi hauria prou. Ca! Aquell dia a les vuit ja hi havia més de cent vint persones davant meu i no vaig poder entrar. Avui, penso, has fet bé d’arribar a les 6.45. Això sí, em queden més de dues hores de fer cua al mig del carrer. Temps suficient per sentir-me absurd una estona llarga. Què coi hi faig jo, aquí, palplantat? Perquè no he fet com aquells que conec, que, en lloc de venir aquí, van ser prou llestos per a demanar cita prèvia a pobles del Pirineu, Camprodon, per exemple? Allà la cita prèvia te la donen gairebé per a l’endemà! I problema resolt.

Ho vaig intentar, de fet, però la resposta que em van donar va ser que no podia anar a Camprodon, perquè jo ja tinc cita prèvia… per al dia 12! Una màquina, m’ho va dir. Perquè la cita prèvia la convens amb una màquina. I la màquina i jo no ens vam posar d’acord per anul·lar la cita del dia 12. Sóc un pare de família, cony. I treballo a internet, gairebé. Per què, Déu meu, no has aconseguit anul·lar la cita del 12 de juliol? Inútil! Ara tindries cita a Camprodon i no estaries palplantat al mig del carrer. Bé, no del tot inútil, penso. Només tinc vuitanta-set persones davant meu.

Just davant meu, per exemple, hi tinc una noia de Sant Adrià i un noi de Badalona. Ell, molt negatiu, no parar de dir que no entrarem. Ella, més positiva, creu que sí. Jo, fent el savi, els informo que he comptat vuitanta-set persones davant meu, i que donen cent vint números. Ens ajudem els uns als altres, i fem torns per poder anar a fer un cafè. Ara hi vaig jo, ara hi va ella, ara hi va ell. I tu què fas, i a què et dediques, i anar matant el temps.

Quan torno del cafè, no són ni quarts de vuit que sento una petita discussió davant meu. Un, que s’ha colat. No anava a fer un cafè, no. Acabava d’arribar i es colava. Coses que passen. De fet, a les vuit, la discussió la visc molt més de prop. La noia de Sant Adrià es baralla amb una altra, negant-se a cedir el pas ‘a una amiga’. ‘Ni guardar el torn ni hòsties. Haguessis matinat, com he fet jo!’ Ui, ui, penso. Ja som vuitanta-nou, i pujant. Uns crits, ara sí molt notoris, m’anguniegen. ‘Mitja cua s’ha colat! Érem la meitat! ‘ Comencen a córrer rumors. Una dona diu que fins on som nosaltres, ella n’ha comptats cent disset. Ai, ai. Veig empentes i tot. Gent mig barallant-se. Res greu. Però res quiet. Per caràcter, no perdo l’esperança. Hi ha molts acompanyants, penso. Segur que no tots cent disset tenen número. Segur que avui me’n surto. He arribat a les 6.45, colló.

Quan el policia, a deu persones de distància, diu que avui ja no queden més números, un esclat d’indignació creix al meu voltant. Escàndol, crits i algun plor. Jo em veig totalment indefens. Si es colen i no els atura ningú, què es pot fer? Arribes a les 6.45 i la meitat de la gent es cola, què et queda? Doncs haver-te llevat més d’hora, cony. Que ets un pare de família. Haguessis vingut a les 4.30. Arrisca’t, et diuen, i el mateix dia que voles, a l’aeroport et faran el passaport. Sempre hi ha solucions. I si no pots viatjar la culpa serà teva. De qui, sinó?

Finalment, avui escric aquest article amb el passaport necessari a la mà. En principi, podrem viatjar. Perquè la filla petita és filla de pare català i mare nord-americana. Per tant, la Magalí pot viatjar amb dos passaports. Ho farà amb el dels EUA, que ens han fet aquí mateix, i sense cues. És a dir, que l’eficàcia del consolat nord-americà a Barcelona ens ha solucionat el problema causat per la ineficàcia espanyola. Quina, sinó?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor