La reincidència dels menors interns a Catalunya cau un 30% des del 2002

  • La reincidència dels menors internats en centres de justícia juvenil de Catalunya s'ha reduït un 30%, respecte del 2002, l'any que es va realitzar l'últim estudi sobre aquesta temàtica, segons una investigació del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE).

VilaWeb
Redacció
15.06.2017 - 17:22

PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS (BARCELONA), 15 (EUROPA PRESS)

La reincidència dels menors internats en centres de justícia juvenil de Catalunya s’ha reduït un 30%, respecte del 2002, l’any que es va realitzar l’últim estudi sobre aquesta temàtica, segons una investigació del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE).

Així ho ha presentat aquest dijous el conseller de Justícia, Carles Mundó, al Centre Educatiu l’Alzina, a Palau-solità i Plegamans, on ha afirmat que es va “en la bona direcció” amb polítiques aplicades com el programa de tractament individualitzat, que inclou estudis en secundària, formació per aprendre un ofici i intervencions específiques adaptades a cada perfil.

Mundó ha indicat que cinc de cada deu reincideixen, quan en l’anterior registre era sis de cada deu, mentre que en l’àmbit espanyol és de set de cada deu.

Ha explicat que el 70% de les reincidències tenen lloc durant el primer any de la llibertat, per això, ha defensat que la llibertat vigilada és l'”èxit” per garantir la reinserció.

Així mateix, ha posat com a exemple el programa individualitzat, ja que “corregeix” les manques dels interns i els prepara per garantir la seva reinserció a la societat, argumentant que l’internament és l’últim recurs.

L’informe ha fet un perfil dels usuaris d’aquests centres: adolescents, de 17 anys, que consumeixen drogues, amb un any de sentència d’internat, amb baix rendiment escolar, sense empatia i molta impulsivitat; i la gran part dels internaments –un 40%– estan relacionats amb robatoris amb violència i intimidació.

La directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil ha fixat com a repte rebaixar les dades durant el primer any després de sortir en llibertat.

Per aquesta raó, Mundó ha apel·lat a la cooperació entre centres educatius i la societat, amb la implicació dels ajuntaments i entitats del tercer sector.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor