La reforma del finançament autonòmic s’ajorna per quart any consecutiu

  • Mentrestant, Sánchez ha anunciat mesures diverses per a pal·liar els efectes de l'ajornament

VilaWeb

EFE

26.12.2018 - 15:21
Actualització: 26.12.2018 - 23:49

La reforma del finançament autonòmic s’ajorna un any més (i ja són quatre), però no sembla tampoc probable que sigui aprovat ni a curt termini ni a mitjà termini. El 2018 va arrencar amb el propòsit de tancar l’any amb un nou model i al primer semestre hi va haver un petit impuls. Tanmateix, la sentència del cas Gürtel, la falta d’un govern a Catalunya i la moció de censura van retardar els terminis, i ja al juny el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, va admetre que no hi havia temps per a la reforma. ‘Haurà d’esperar a un moment polític millor’, va dir.

No obstant això, fonts del Ministeri d’Hisenda espanyol han assegurat a Efe que l’objectiu de Sánchez és ‘enllestir l’esquelet del futur model aquesta legislatura’ després d’uns quants anys de blocatge de l’executiu del PP. Mentre no arriba la reforma del sistema –que va entrar en vigor el 2010 per a un període de quatre anys–, Sánchez ha anunciat tot de mesures: la concessió de 2.500 milions addicionals a les autonomies, després d’haver-los apujat dues dècimes l’objectiu de dèficit per al 2019; els lliuraments a compte, que augmentaran d’un 7,2 % aquest any entrant; i el compromís de retornar a les comunitats els 2.000 milions que els corresponen per la liquidació de l’IVA del 2017.

Mentrestant, i conscients que el model no serà aprovat aquesta legislatura, el govern espanyol va citar al setembre les comunitats a una Comissió de Finançament Autonòmic que pretenia de donar per conclosos els treballs tècnics i començar la negociació política, amb la novetat principal d’incorporar-hi Catalunya després d’un any d’absència a causa del 155.

En aquesta reunió, el Ministeri d’Hisenda espanyol va reconèixer implícitament que les comunitats autònomes eren mal finançades i va dir que estava disposat a obrir-hi un diàleg per repartir equilibradament els recursos. El vice-president del govern, Pere Aragonès, va anunciar que no hi havia motius per a tornar a participar en aquestes reunions i va reiterar que els models de finançament s’havien de negociar bilateralment. A més, va deixar clar que el govern no intercanviaria en cap cas un nou finançament pel dret d’autodeterminació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor