La reforma de l’estatut valencià ressuscita després de 47 ajornaments

  • La proposta ha estat guardada set anys al calaix de la mesa del congrés espanyol *** La Plataforma per la Llengua demana a Consum que rectifiqui i torni a etiquetar en català *** La CUP refreda les expectatives d'un pacte d'investidura imminent

VilaWeb

Redacció

27.02.2018 - 21:15
Actualització: 27.02.2018 - 21:24

TEMA DEL DIA
Set anys al calaix. La reforma de l’Estatut valencià fa set anys que és guardada en un calaix de la mesa del congrés espanyol, perquè el PP i, fins avui, Ciutadans, en blocaven la tramitació. És un exemple del menyspreu històric que els partits estatals han dedicat al País Valencià i que no afecta solament l’autogovern, sinó també el finançament. La societat valenciana ja ha començat a expressar el malestar de fons per aquest menysteniment, en un moviment reivindicatiu transversal, que agafa des d’empresaris fins a sindicats, passant per diversos sectors socials.

L’estratègia del PP d’anar dilatant la reforma ha consistit a anar ampliant el període d’esmenes, procés que s’ha fet quaranta-set vegades. És gairebé insultant, però fins fa poc no havia tingut cap cost polític per al PP. La reforma de l’estatut va ser aprovada l’any 2011 a les Corts Valencianes per equiparar les inversions territorialitzades de l’estat espanyol al pes demogràfic del territori per mitjà de la disposició addicional primera, però el text no va ser pres en consideració al congrés espanyol fins a l’octubre del 2016.

Mentrestant han anat passant per davant més reformes estatutàries, com les de Múrcia o Canàries, tot i ser registrats anys després (el canari l’any 2015 i el murcià l’any 2017).

Però avui han començat a canviar aparentment les coses. La mesa del congrés ha acordat d’acabar el període d’esmenes, segons que han confirmat fonts pròximes a la coalició Compromís al parlament espanyol En la reunió de la mesa ha estat Ciutadans que ha permès el desblocatge, perquè ha renunciat a l’ampliació del període d’esmenes i, doncs, ha fet possible de continuar el tràmit parlamentari.

La coalició Compromís ha celebrat la decisió assenyalant que no hauria estat possible sense ‘la pressió continua’ de la seva formació a Ciutadans. El portaveu de Compromís al congrés, Joan Baldoví, ha dit: ‘Després de molts mesos de complicitat entre el PP i Ciutadans, avui, per vergonya, els populars s’han quedat sols atemptant contra els drets de tots els valencians.’ Per una altra banda, el síndic del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes, Manuel Mata, també ha valorat la decisió. Ha dit: ‘El PP s’ha quedat sol en contra dels interessos dels valencians.’ I ha afegit que Rajoy havia tornat a demostrar que és ‘el més gran enemic’ del País Valencià.

El desblocatge ha coincidit amb la presentació d’una proposta de reforma de la constitució en clau federal per part del govern valencià, una proposta que reconegui el caràcter plurinacional de l’estat espanyol. L’han presentada el president Ximo Puig i el conseller de Transparència, Manolo Alcaraz. ‘A més d’una organització federal del poder, ha d’haver-hi un reconeixement constitucional de la pluralitat nacional que es materialitze en l’acceptació i protecció dels fets diferencials’, diu el text. Té el suport del PSPV i Compromís i també serà presentada al congrés espanyol. Ximo Puig ha dit que pretenia que s’acabés la ‘paràlisi’ de la situació actual, que ‘dificulta les possibilitats de futur’.

MÉS QÜESTIONS
L’acord per la investidura es refreda.
No és únicament un problema meteorològic, pel fred d’aquests dies, però les converses entre Junts per Catalunya, ERC i la CUP han tornat a refredar-se. L’optimisme que havien transmès alguns dels seus protagonistes, que feien pensar en un acord abans del ple del parlament de dijous, s’ha convertit avui en pessimisme quan la CUP ha fet una conferència de premsa per avisar que el pacte encara és ‘lluny’. El seu portaveu, Carles Riera, ha estat contundent: ‘Per més important que sigui la institució republicana a l’exili, l’acció institucional al territori també ha de ser republicana. No compartirem un plantejament de República a l’exili i autonomia al territori, ni un acatament del marc constitucional i estatutari. L’embat democràtic amb l’estat també s’ha de tirar endavant.’ Per refermar la seva posició, han presentat una esmena a la proposta de resolució que s’ha de votar dijous al Parlament per demanar que s’afegeixi una ratificació de la declaració d’independència. Concretament, l’esmena proposa d’afegir que el parlament ‘es referma i reitera en la declaració d’independència i en la proclamació de Catalunya com a estat independent en forma de República, que foren votades i aprovades el 27 de octubre del 2017’.

La Plataforma per la Llengua demana a Consum que rectifiqui. La Plataforma per la Llengua es va reunir ahir a València amb representants de l’empresa de supermercats Consum. La trobada, que ha transcendit avui, ha servit per a traslladar la preocupació de l’entitat pel canvi de criteri en l’etiquetatge de nous productes, que només disposen de denominació en castellà. L’entitat considera que Consum és un referent en la promoció del català en l’àmbit comercial i demana a l’empresa que continuï treballant per a millorar-ne l’ús en l’àmbit oral i escrit. La Plataforma per la Llengua s’ha ofert a assessorar l’empresa per a augmentar l’atenció al client en la llengua pròpia. Durant la reunió, els representants de la Plataforma per la Llengua van explicar la importància de continuar treballant en català per mantenir la imatge de l’empresa i els drets dels consumidors del territori. L’entitat considera que l’etiquetatge en català ha de ser present en la totalitat dels productes dels supermercats, per a garantir la igualtat lingüística. Per això, ha demanat a l’empresa que millori l’atenció al client en la llengua pròpia.

Armengol, per la llibertat d’expressió. La presidenta del govern balear, Francina Armengol, ha dit que l’anomenada ‘llei mordassa’ ha creat un clima de repressió que ‘no és saludable en una democràcia que vol ser madura’. Està preocupada pels darrers casos relacionats amb la llibertat d’expressió, com ara el del raper mallorquí Valtònyc. Durant la sessió plenària d’avui, ha defensat que s’ha de treballar per la convivència, per la llibertat i per garantir la participació de la ciutadania. La cultura és lliure, ha afegit. ‘Hem de continuar essent ferms en la lluita per la democràcia, des del respecte al diferent, la mesura i la proporcionalitat’, ha manifestat. Armengol també ha recordat que el dret de llibertat d’expressió ha retrocedit segons el darrer informe d’Amnistia Internacional.

Andorra avisa la UE. Andorra renunciarà a signar un acord d’associació amb la Unió Europea si es vol incloure la qüestió de la fiscalitat en les negociacions i s’obliga per tant a apujar el preu del tabac. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha estat taxativa i ha advertit: ‘Si la UE insisteix en la fiscalitat, no podrem continuar la negociació d’aquest acord.’ Abans d’aquestes declaracions, tant liberals com socialistes havien expressat malestar per la possibilitat de cedir sobirania fiscal a la UE pel tabac.

LA XIFRA
El 80%
dels pagaments de la campanya electoral del PP a l’empresa Orange Market es van fer amb una caixa B, segons que ha confirmat la policia espanyola. Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola que van participar en la investigació de la trama Gürtel han confirmat davant el titular del jutjat central penal, José María Vázquez Honrubia, que part dels actes electorals del Partit Popular valencià encapçalat per Francisco Camps es van pagar amb diner negre.

PEL FORAT DEL PANY
La decisió de Marta Pascal
d’anar al senat espanyol ha causat sorpresa tant a les files del PDECat com a Junts per Catalunya. Des del seu entorn s’assegura que Pascal vol tenir un peu a Madrid en cas d’un possible diàleg amb el govern espanyol sobre una sortida negociada al procés català. En canvi, Junts per Catalunya se sorprèn que no vulgui participar en el futur govern de la Generalitat ni dedicar-se al PDECat en exclusiva com fins ara. L’únic dirigent amb dedicació exclusiva serà el secretari d’organització, David Bonvehí.

TAL DIA COM AVUI
El 27 de febrer de 1863
va néixer el pintor valencià Joaquin Sorolla. Els seus treballs mostren retrats, paisatges i monuments de temàtica social i històrica, caracteritzats per la representació de les persones i els paisatges sota la llum del sol. La seva obra ha estat erròniament catalogada d’estil impressionista, però en realitat el seu estil es defineix millor com a luminista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor