19.12.2018 - 21:50
|
Actualització: 20.12.2018 - 16:34
La reforma de l’estatut del País Valencià finalment serà validada avui al congrés espanyol, on ha estat blocada set anys per manca d’entesa dels grups. La setmana passada, la comissió constitucional del congrés, en què també va participar una delegació valenciana, va donar el vist-i-plau al dictamen sobre la reforma, que inclourà un article on es fixa el compromís que les inversions de l’estat espanyol al País Valencià, d’ara endavant, s’hauran de fer d’acord amb el volum de la població. A més, aquestes inversions, hauran de decidir-se conjuntament en una comissió integrada per tres parts: l’estat, la Generalitat Valenciana i l’administració local.
La reforma, aprovada per les Corts, va arribar al congrés el 2011. La comissió que l’ha de validar, amb els períodes d’esmenes corresponents, es va activar dues vegades, però la convocatòria d’eleccions van estroncar-ne el recorregut. El 2016 la reforma es va tornar a admetre a tràmit, però els terminis per a la presentació de les esmenes es van ampliar un any i mig. Finalment, els grups les van registrar el mes de març passat, però d’aleshores ençà no s’havia pogut avançar perquè calia un altre pas burocràtic, una resolució de la presidència del congrés.
De Camps fins avui
Tot va començar el 2009, amb Francisco Camps a la presidència de la Generalitat, quan les Corts van aprovar aquesta reforma amb una disposició addicional que va ser anomenada ‘clàusula Camps’. En la reforma integral de l’estatut, el 2006, Camps no havia volgut incloure-hi aquest requisit, però veient que més tard ho feien Andalusia i Catalunya, s’hi va repensar. Després de passar al congrés i estar congelada set anys, ara la reforma s’aprovarà, però no pas com a disposició addicional sinó com un nou punt de l’article 52, que tracta sobre les competències exclusives de la Generalitat. L’objectiu d’aquest canvi és evitar que la reforma estatutària hagi de ser ratificada en un referèndum, perquè l’estatut valencià estableix que qualsevol modificació del text que no afecti les competències autonòmiques ha de ser validada en referèndum.
La majoria de forces, llevat de Compromís, volien evitar el referèndum, per això es va pactar aquesta fórmula. Malgrat tot, Compromís està ‘moderadament satisfet’ perquè amb el canvi s’han pogut ampliar les competències. A més, els polítics valencians, a la Generalitat i a l’administració local, podran participar en la decisió de les inversions. ‘Després de les diverses sentències del TC, que diuen que els articles dels estatuts no són vinculants, aquesta comissió resulta important perquè obligatòriament s’haurà de reunir. I si ens reunim, en pot sortir alguna cosa’, explica Joan Baldoví, portaveu de Compromís.
Així que el congrés espanyol hagi validat la reforma, el text haurà de passar pel senat, on té l’aprovació assegurada, i haurà de tornar a les Corts abans no es dissolguin amb motiu de les eleccions del mes de maig.
Ciutadans s’absté
El text va ser aprovat a la comissió de la setmana passada, amb 33 vots a favor i cap en contra. Però la votació va acabar sense el consens parlamentari inicial perquè Ciutadans va decidir d’abstenir-se. I ho va fer amb l’absència de Toni Cantó –qui serà el candidat a la Generalitat en les eleccions del maig–, que va ser substituït per Ignacio Prendes, d’Astúries. Ell mateix va defensar l’abstenció, dient que era ‘una norma jurídicament inaplicable, políticament intranscendent i econòmicament inviable’.