14.04.2023 - 13:07
|
Actualització: 14.04.2023 - 15:45
El Consell Constitucional de l’estat francès decidirà avui el futur de la reforma de les pensions impulsada per Emmanuel Macron. La jornada es pot convertir en un punt d’inflexió en el debat polític i social, atès que pot acabar amb el veto total o parcial del controvertit projecte.
Hi ha diverses situacions possibles. D’una banda, els magistrats poden avalar del tot la reforma. Aquest seria l’horitzó desitjat pel govern francès, car que el sí del Consell li permetria de signar definitivament el text i continuar amb el pla d’aplicar enguany les noves mesures. Però en paraules del constitucionalista Paul Cassia, aquesta opció és gairebé impossible.
D’una altra banda, els experts vaticinen una censura parcial al text. És a dir, el Constitucional en retocarà alguns aspectes, però la clau és quines són les qüestions que, segons els magistrats, no passen el filtre constitucional. Ací seria decisiu un dels principals punts de la reforma, l’augment de l’edat de jubilació de seixanta-dos anys a seixanta-quatre. L’oposició i els sindicats han amenaçat de continuar fent les mobilitzacions si no hi ha canvis substancials.
Per la seva banda, l’esquerra reclama el veto total a la llei. Si els magistrats optassen per aquesta via, succeiria que el govern hauria de tornar a començar. A escala política, seria un colp dur per a l’executiu de Macron, que ha defensat la llei aferrissadament i ha descartat, fins i tot, de modificar la composició del gabinet per a tractar de capejar la polèmica.
Al marge de la consideració de la llei, el Consell Constitucional ha de determinar si avala el referèndum d’iniciativa compartida, amb el qual els sindicats i els partits d’esquerra volen saber l’opinió de la ciutadania sobre el futur del sistema públic de pensions. L’objectiu de l’esquerra és blindar per llei l’edat de jubilació en seixanta-dos anys, però aquest procediment no ha prosperat mai d’ençà que es va introduir en la constitució el 2008.