La recuperació del concurs d’aixecada de càntirs marca la festa del Càntir d’Argentona

  • La cita ha servit per presentar un nou càntir gegant d'Artista, obra de Gemma Armengol i Igor Garai

VilaWeb

Redacció

04.08.2022 - 16:15
Actualització: 04.08.2022 - 16:17

La Festa del Càntir ha tornat als carrers d’Argentona (Maresme) en la seva 72a edició ja amb plena normalitat i recuperant les sensacions del 2019. La cita de l’any passat ja va comptar amb el tradicional vot de poble a càrrec de la batllessa, Gina Sabadell, o la benedicció de les aigües, però en aquesta ocasió es recupera el concurs d’aixecament, que l’any passat va tenir únicament format d’exhibició. En aquesta ocasió, en secció femenina ha quedat en primera posició Griselda Artigas, que ha arribat a aixecar el càntir de vuitanta quilos, i en masculina Antonio García, que ha ha arribat a aixecar el de cent deu. Com és habitual, també s’ha venut el càntir d’enguany, obra de l’arquitecta Carme Pinós.

La Festa del Càntir es remet a una tradició per fer front a una pandèmia que va afectar Catalunya a mitjan del segle XVII. En aquella ocasió va morir el 40% de la població, i es creia que el contagi arribava per l’aigua, motiu pel qual es beneïen, tant a Argentona com en altres indrets, per reduir l’impacte que va tenir a casa nostra, i que va dur a repoblar part del país amb persones procedents de l’estat francès.

Després d’una aturada en el format de festivitat, la cita es va recuperar al 1951, i d’ençà de llavors ha seguit amb un format similar al que se celebra avui dia, amb la renovació del vot de poble a càrrec de la batllessa i la benedicció de les aigües, perquè tot aquell qui ho vulgui ompli els càntirs amb elles. Aquest any, la peça ha estat encarregada a l’arquitecta Carme Pinós, que ha ideat una peça funcional.

“És un càntir molt simple aparentment, però que té unes grans complexitats perquè ella volia que fos totalment útil, cosa que no és fàcil d’aconseguir”, explica Oriol Calvo, director del Museu del Càntir d’Argentona. “És un càntir preciós, tothom se n’enamora quan el veu”, afegeix. Si l’any passat l’autor del càntir de 2021, Òscar Tusquets, va signar els exemplars, aquest any la seva creadora no hi ha pogut ser present. Això no ha frenat el bon ritme de vendes a la mateixa parada habilitada.

“Des de la Fira Argilà que en venem i ja hem esgotat una primera tirada, ens hem vist obligats a encarregar-ne ja la segona, motiu pel qual li augurem un bon camí a aquest càntir”, detalla Calvo, que diu que cada any se’n fan tres mil unitats de cada model encarregat.

Torna l’aixecada de càntirs

L’any passat ja es va celebrar l’aixecada de càntirs, però en petit comitè i en format d’exhibició. El manteniment de distàncies feia inviable que el personal de seguretat se situés a prop de les persones que competien. “Ara recuperem el concurs, en què es convinen l’aixecada femenina i la masculina”, apunta Calvo. La cita situa dotze càntirs en línia, el primer amb un pes de cinc quilos i el més gran de dos-cents quilos: “No és a l’abast de tothom aixecar-lo”, detalla.

Aquest any, a més, s’ha presentat un nou càntir gegant d’Artista, obra de Gemma Armengol i Igor Garai, i que s’ha situat a la plaça Nova.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor