La RAE planeja obrir un centre sefardita a Israel

  • La Reial Acadèmia Espanyola (RAE) planeja obrir un centre sefardita a Israel que se suma a la xarxa d'acadèmies ASALE --23 per distribuïdes per tot el món-- i que promogui la conservació d'aquesta llengua que parlaven les comunitats jueves descendents d'hebreus que van viure a la península Ibèrica fins a la seva expulsió el 1492.

VilaWeb
Redacció
02.08.2017 - 16:07

MADRID, 2 (EUROPA PRESS)

La Reial Acadèmia Espanyola (RAE) planeja obrir un centre sefardita a Israel que se suma a la xarxa d’acadèmies ASALE –23 per distribuïdes per tot el món– i que promogui la conservació d’aquesta llengua que parlaven les comunitats jueves descendents d’hebreus que van viure a la península Ibèrica fins a la seva expulsió el 1492.

“La cultura sefardita té una importància històrica que ha estat preservada durant segles: hi ha literatura folklore, traduccions de la Bíblia i fins i tot diaris”, ha assenyalat el director de la RAE, Darío Villanueva, en una entrevista recollida per Europa Press a ‘The Guardian’.

El sefardita –també conegut com a judeoespanyol– va passar d’Espanya a diferents llocs d’Europa i de l’Orient Mitjà, l’Àfrica del Nord i Llatinoamèrica, després de l’expulsió decretada pels Reis Catòlics. Al llarg dels segles, aquest idioma no només ha conservat paraules arcaiques de l’espanyol, sinó que ha sumat altres influenciades de l’idioma dels països d’acolliment.

El judeoespanyol, que inclou les varietats lingüístiques parlades i escrites per les comunitats sefardites esteses en diferents zones del món, apareix denominat també com judeocastellà, terme usat en castellà medieval i recentment adoptat a Israel per referir-se a la llengua dels sefardites, especialment la dels del Mediterrani oriental.

“La idea no és que el sefardita sigui absorbit per l’espanyol, al contrari: volem preservar-lo”, ha afegit Villanueva, qui ha ressaltat la importància en aquest projecte dels nou acadèmics corresponents estrangers l’especialitat dels quals és el judeoespanyol i que van ser escollits l’any 2015.

“Gràcies al treball d’aquests acadèmics ara comptem amb les bases per poder establir una acadèmia sefardita a Israel, igual que vam fer al segle XIX amb les acadèmies llatinoamericanes”, ha conclòs Villanueva, qui no ha establert data per al projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor