24.05.2017 - 15:02
BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)
La Real Acadèmia Espanyola i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) preparen un conveni marc entre ambdues institucions per intensificar la seva col·laboració, ha explicat aquest dimecres el director de la RAE, Darío Villanueva, en una visita institucional a l’acadèmia catalana.
En declaracions als mitjans, Villanueva ha assegurat que el conveni marc servirà per donar “raó de ser” a la col·laboració entre ambdues institucions, i que posteriorment es podrà detallar amb aspectes concrets.
Ha explicat, al costat del president de l’IEC, Joandomènec Ros, que els primers passos d’aquest acord podria ser la regularitat de l’enviament recíproc de les publicacions que editen, però que ara les respectives seccions filològiques tenen importants projectes i que serà posteriorment quan es pugui pensar en “projectes conjunts”.
Ha assegurat que la RAE i la Secció Filològica de l’IEC tenen reptes semblants com la societat digital i l’adaptació de l’acadèmia a aquesta, i ha afirmat que amb l’acadèmia de la llengua gallega i basca mantenen bona relació, però no han aconseguit el punt que han aconseguit amb la institució catalana.
La presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, Maria Teresa Cabré, ha afirmat que ambdues institucions duen a terme projectes semblants, i que podran compartir metodologies i es fomentarà la cooperació.
Villanueva afirmat que ambdues institucions estan avalades per una continuïtat històrica, que és una fortalesa però al mateix temps pot ser una feblesa si no s’adapten als nous temps.
El director de la RAE ha ressaltat la visita institucional d’un director de la RAE que “no serà l’última” –l’última visita oficial va ser el 2012 encara que sí ha participat en actes i homenatges–, i que espera que aviat tingui rèplica amb una de l’IEC a la RAE.
“CAMISA D’ONZE VARES”
Preguntat sobre si considera que el castellà està marginat a Catalunya, ha assegurat que no anava a pronunciar-se en qüestions polítiques –“no vull ficar-me en camisa d’onze vares”, ha dit–, i ha recordat que tant la RAE com l’IEC són operatius funcionals al servei de les respectives llengües.
Sobre si el castellà gaudeix de bona salut, ha afirmat que no disposa d’informació específica i que “tampoc és tema de preocupació” per a la RAE, i ha afirmat que no és un doctor per emetre si una llengua no té bona o mala salut, recordant que són instruments que funcionen o no.
Ha remarcat que el castellà és cooficial a Catalunya i presta un servei als catalans, i ha subratllat que la Constitució del 1978 avala les llengües cooficials pel que se sent tranquil davant el que la norma diu.