01.02.2016 - 22:00
|
Actualització: 01.02.2016 - 22:05
Un dels atractius de l’estret i cèntric carrer de Petritxol de Barcelona, a banda la xocolata amb melindros, és la petita i veterana Llibreria Quera. Tan veterana que avui compleix exactament un segle. Va obrir la porta, en efecte, el 2 de febrer de 1916 gràcies a l’empenta de l’arenyenc Josep Quera. Inicialment no duia el cognom del propietari, sinó el nom de ‘L’escon’. I no era especialitzada en muntanyisme com ara, sinó en la passió de Josep Quera, el teatre. Va ser un fill seu, Joan Quera, qui va començar a reconduir la llibreria cap a l’excursionisme, al final de la dècada del 1930.
La desaparició d’una gran part de la infrastructura del teatre en català després de la guerra del 1936-1939 va acabar imposant-hi la secció muntanyenca, fins al punt que en ocasió del cinquantè aniversari es va canviar el nom de l’establiment i tot: Llibreria Quera (l’Escon)-Cultura excursionista.
Des d’aleshores, d’aquest establiment, l’única llibreria centenària de Barcelona que no s’ha mogut de lloc, se n’han encarregat la filla de Joan Quera, la Roser, i més recentment el seu fill –besnét del fundador–, Raimon Quera.
Per tota aquesta llarga trajectòria, el 2011 la Llibreria Quera va rebre el Premi Nacional de Cultura, pel foment de la cultura popular.