Iglesias o Errejón: qui està amb qui?

  • El País Valencià es decanta clarament per Errejón, les Illes estan molt dividides i el Principat reclama més autonomia

VilaWeb

Redacció

12.12.2016 - 22:00
Actualització: 13.12.2016 - 12:53

Dos anys després de l’assemblea fundacional de Podem al palau de Vistalegre de Madrid, el partit capitanejat per Pablo Iglesias tornarà al mateix lloc per refundar-se, decidir un nou full de ruta polític i triar una nova direcció. El camí cap a aquesta trobada –que és previst que es faci del 10 al 12 de febrer– posa en evidència, encara més, les diferències que fa temps que hi ha entre ‘pablistes’ i ‘errejonistes’. Que el partit agafi una línia anticapitalista o una de socialdemòcrata dependrà en bona part dels documents que s’aprovin a Vistalegre II, nom amb què s’ha batejat l’assemblea. El País Valencià, el Principat i les Illes hi tindran un paper determinant.

Ara mateix la batalla entre les dues ànimes de la formació se centra en el sistema de votació que ha de regir l’assemblea. Iglesias, basant-se en el model de decisió que s’ha seguit fins ara, vol una votació unificada per a escollir la nova direcció del partit i triar els documents que marcaran el full de ruta polític. ‘No em pots demanar que desvinculi el meu paper com a secretari general de les meves idees’, deia ahir al número dos.

Errejón, en canvi, vol que el debat de les cares es faci separadament del de la nova línia ideològica. Creu que vincular un full de ruta amb la permanència d’Iglesias al timó de Podem podria condicionar la votació. Sabent que cal guanyar aquest combat per a imposar les seves tesis a l’assemblea, Errejón ha donat suport a un manifest que demana de separar les votacions i que servirà per a mesurar la posició de les cúpules.

País Valencià, feu ‘errejonista’

antoniomontiel
Antonio Montiel, secretari general de Podem al País Valencià

La més clara és la del País Valencià, on Errejón té un dels feus principals. Dels onze membres que conformen el consell de coordinació valencià, set han signat el manifest que fa costat al número dos del partit. Són Àngela Ballester, Sergio González, Fabiola Meco, Violeta Lamanuzzi, Emília Noguera, Juan Carlos Pérez i, al capdavant, el secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel.

Aquest gest es pot interpretar com una contrapartida al de les primàries per a la direcció valenciana del 2015. Llavors Errejón ja era secretari de Comunicació i Estratègia Política i va trencar la neutralitat que li exigia el càrrec per assistir al tancament de campanya de Montiel. Aquest gest va ser molt criticat pels altres candidats.

També han signat el manifest membres destacats del partit, com ara els diputats a les Corts Marc Pallarès i David Torres i la diputada al congrés espanyol Rosana Pastor.

Al Principat, bona part de l’equip coordinador ha pres distància i no s’ha volgut manifestar en aquesta batalla pre-assembleària . Només dos membres dels onze que conformen el consell de coordinació –màxim òrgan de debat i presa de decisions del partit– hi han pres partit. Són Jèssica Albiach i Marc Bertomeu, que formaven part de la candidatura Fem Podem que es va enfrontar a la candidatura d’Albano-Dante Fachin a les eleccions del mes de juliol per dirigir Podem. Tots dos han signat el manifest a què dóna suport Íñigo Errejón i els seus cercles afins.

La resta no vol dir-ne res: ‘Ho veiem molt lluny’, diu un dels membres pròxims al secretari general, Albano-Dante Fachin, que addueix que ara la formació se centra en la coalició que faran amb Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo. Més enllà de la lluita ideològica entre Iglesias i Errejón, la candidatura de Fachin que va guanyar a Podem de Catalunya és molt crítica amb la direcció de Madrid i vol que en la pròxima assemblea el partit es federalitzi. Joan Giner, Ruth Moreta i Alba Garcia, tots tres membres del consell de coordinació, han signat un altre manifest, impulsat per l’andalusa Teresa Rodríguez, que demana que en l’assemblea de Vistalegre el partit es redefineixi per esdevenir més descentralitzat i limitar càrrecs.

Les Illes, de mal classificar
Igual que al Principat, la cúpula de les Illes Balears no duu cap etiqueta penjada. Així i tot, els darrers esdeveniments fan intuir una dualitat de posicions. El secretari general de la formació, Alberto Jarabo, ha de plantar cara a una crisi de lideratge arran de l’expulsió de la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, i de la diputada Montse Seijas, per sospites de corrupció. Tot plegat ha qüestionat la direcció, que darrerament ha rebut el suport d’Íñigo Errejón. Aprofitant el càrrec de secretari de Comunicació i Estratègia Política de Podem, aquest cap de setmana passat Errejón ha anat a Palma per fer pinya amb Jarabo i defensar-ne la gestió. Ell, tanmateix, no ha pres posició.

Enmig d’aquesta tempesta, emergeix la figura de la portaveu del partit al parlament, Laura Camargo, molt pròxima a Iglesias. De fet, el corrent Esquerra Anticapitalista, del qual forma part, va ser determinant en l’última gran batalla entre ‘pablistes’ i ‘errejonistes’. En l’elecció per a la secretaria general a la comunitat de Madrid, van decantar-se a favor de Ramón Espinar i això va impedir que guanyés la candidata ‘errejonista’, Rita Maestre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor