La proposta de constitució no preveu que Catalunya tingui exèrcit

  • El text proposa de crear una agència nacional de seguretat i un institut internacional per a resoldre conflictes

VilaWeb

Josep Casulleras Nualart

11.05.2016 - 02:00

La proposta de constitució catalana que ha elaborat un grup de disset ponents aquests últims mesos i que avui presenta a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, no preveu que la Catalunya independent disposi d’exèrcit. En canvi, amb el propòsit de garantir la protecció i la seguretat de la ciutadania, es proposa d’establir una agència d’intel·ligència i estratègia, integrada per diversos cossos policíacs que actuarien coordinadament. Aquesta agència haurà d’intervenir en cas de conflictes de tota mena: ‘De tipus econòmic, cibernètic, contra atacs de grups extremistes religiosos o polítics, o de màfies organitzades, en cas d’estralls naturals o en situacions de risc o d’emergències’, destaquen els promotors.

Constaten que els exèrcits regulars, tal com els entenem ara, tenen poc pes a l’hora d’intervenir en aquesta mena de conflictes, que restarien en mans d’aquesta agència nacional de seguretat. La proposta de constitució diu que la legislació catalana haurà de concretar la pertinença o no a organitzacions internacionals en matèria de defensa i de seguretat, com ara l’OTAN.

I proposa també que es creï un institut català que pugui participar en organitzacions internacionals per tal de preveure conflictes, evitar-ne o resoldre’n. Es basen en la tradició catalana de Pau i Treva, i l’institut portaria justament aquest nom. Hauria d’estar dotat de les infrastructures necessàries per a detectar fonts de conflicte, mitjançar per evitar-los i participar en missions d’ajut humanitari.

Es vol superar –diuen els impulsors– ‘la noció caduca dels exèrcits clàssics’ i desenvolupar mètodes que respectin els drets humans, que ‘siguin més efectius i menys onerosos i que contribueixin a transformar les indústries de la guerra en indústries que promoguin la pau, la seguretat i l’estabilitat’.

Presentació del text avui a Carme Forcadell
El grup Constituïm presenta avui la proposta de constitució catalana a la presidenta del parlament, Carme Forcadell. És un text elaborat per disset ponents prenent de base tres esborranys previs: el projecte unanovaconstitucio.cat, encapçalat per l’ex-jutge Santi Vidal; constitucio.cat, el projecte més primerenc de tots tres, dirigit pel professor de dret constitucional i ciències polítiques Oriol Vidal Aparicio; i Enginyers per la independència, coordinat per Joan Fonollosa.

Durant aquests últims mesos, els responsables del text han rebut milers de propostes de ciutadans per mitjà d’internet. N’ha acabat sortint un document de 148 articles, una constitució més extensa que no pretenien, però que ha acabat essent més àmplia per a poder obrir el debat sobre les qüestions que conté. Una d’aquestes, que ja va transcendir dilluns, és la de la llengua: la proposta de constitució preveu que el català sigui la llengua oficial i nacional i que el castellà tingui un estatus jurídic especial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor