26.01.2023 - 14:14
|
Actualització: 26.01.2023 - 16:07
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat que la campanya d’oli d’oliva d’aquest curs podria caure fins a les 16.000 tones, cosa que suposaria la xifra més baixa dels darrers quinze anys, fins i tot per sota de la previsió de 19.000 tones que es va fer al setembre. És prop d’un 25% menys que no les 20.600 tones de la campanya 2018-2019, la següent enys productiva de la darrera dècada i mitja. La producció mitjana d’oli, tot amb tot, a Catalunya és de 31.000 tones.
Per tot plegat, la FCAC ha demanat una trobada urgent amb el Departament d’Acció Climàtica per adoptar mesures davant el descens de la producció i l’augment de preu de l’energia, que s’han quadruplicat en un any. A aquest problema s’afegeix la sequera, que és el principal factor que ha causat el descens de producció d’enguany.
Així el responsable d’oli d’oliva de la FCAC, Antoni Galceran, argumenta que la “sequera que s’arrossega” després de dos anys consecutius amb dèficit de pluviometria, agreujada per les onades de calor del maig i les fortes gelades de l’abril de l’any passat.
I és que les expectatives de la FCAC, en aquest sentit, no són bones. Així, la federació demana mesures per fer front a la situació que pateixen les cooperatives del sector de l’oli d’oliva amb l’objectiu d’evitar un augment substancial del preu de mercat de l’oli.
Per zones productores, al Baix Ebre i Montsià la davallada podria suposar més d’un 80% en relació amb la mitjana, que se situa en unes 4.500 tones. A les Garrigues i el Segrià la reducció seria al voltant d’un 50% (6.000 tones) i a la resta de zones productores del Camp de Tarragona, la situació depèn de la producció de la campanya anterior.
En l’àmbit europeu es preveu una caiguda d’un 35% de la producció, que se situaria en 1.470.000 tones, fet que suposa una reducció de la disponibilitat d’oli al mercat internacional de prop de 800.000 tones.