La primera reunió a Brussel·les entre Junts per Catalunya i ERC acaba sense acords

  • La negociació continuarà a Barcelona · Pere Aragonès encapçala la delegació republicana que s'ha reunit amb Puigdemont

VilaWeb

Redacció

03.01.2018 - 17:30
Actualització: 04.01.2018 - 02:48

El cronòmetre continua avançant, però encara no hi ha acord entre els dos principals partits independentistes sobre la presidència de la mesa del parlament, ni tampoc s’ha començat a parlar de la investidura ni de la configuració del govern. Aquest és el resultat de la reunió que han tingut a Brussel·les el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i una delegació d’ERC, encapçalada pel secretari d’Economia, Pere Aragonès. També en formaven part el diputat Roger Torrent i Jordi Bacardit, cap de gabinet de la secretària general d’ERC. Marta Rovira no hi ha pogut assistir per motius de salut. Per part de Junts per Catalunya, a més del president, hi ha assistit bona part del seu equip de col·laboradors més directes: Elsa Artadi, Jaume Clotet, Eduard Pujol, Albert Batet, Miquel Àngel Escobar i Damià Calvet. Aquesta tarda tornaven cap a Barcelona amb la sensació que s’havia avançat poc, però amb la tranquil·litat que les reunions continuarien a la capital catalana aquesta setmana i la convicció que finalment hi hauria acord.

La presidència de la mesa és la qüestió més urgent, perquè el primer ple de la cambra serà el 17 de gener, data fixada per Rajoy per a fer avançar el cronòmetre. Hi ha acord sobre el repartiment de les places: dues per a JxCat, dues per a ERC, dues per a Ciutadans i una per al PSC. Per tant, en restarien fora Catalunya En Comú, la CUP i el PP. Tot i que s’havia explorat d’incorporar-hi els comuns en canvi d’un vot favorable seu a la investidura del president de la cambra, s’ha descartat, de la mateixa manera que s’ha descartat que una de les quatre places que corresponen als partits independentistes s’adjudiqui a la CUP. Tampoc no és clar si en serà presidenta Carme Forcadell, que ha demanat temps al seu partit per a decidir si continua o no, tot i que té el suport de JxCat. Tothom té coll avall que no continuarà, per poder encarar sense entrebancs el procés judicial que l’espera. ERC no ha posat cap nom alternatiu sobre la taula durant les negociacions a Brussel·les, tot i que segons algunes fonts el relleu serà Carles Mundó. Els republicans esperen que Forcadell faci pública la seva decisió oficialment per moure fitxa.

La reunió de Brussel·les tampoc no ha servit per a decidir quins diputats electes han de dimitir per a conservar la majoria a la cambra, tot i que algunes fonts apunten que seran els consellers a l’exili: Clara Ponsatí i Lluís Puig, per part de JxCat, i Meritxell Serret i Toni Comín, d’ERC. La suma de diputats de JxCat, ERC i la CUP va ser de setanta, però tres són ara com ara a la presó i cinc a l’exili. Per tant, per garantir la majoria, haurien de dimitir quatre diputats, de manera que l’independentisme es quedaria amb 66 escons, un per sobre de la suma improbable però no impossible dels partits del 155 amb els comuns, que són 65 escons. Amb una abstenció dels comuns no caldria que dimitís ningú, però les formacions independentistes ho veuen poc probable, sobretot després dels moviments que han començat els unionistes per a oferir la presidència del parlament a Catalunya en Comú. Un oferiment que, ara per ara, ha estat refusat.

L’únic acord de la reunió de Brussel·les, que ha transcorregut sense tensió malgrat la manca d’acords, és de continuar negociant a Barcelona, amb la presència dels consellers Jordi Turull i Josep Rull, per part de JxCat, i de Marta Rovira, quan s’hagi recuperat. Ni Turull ni Rull no poden viatjar a Brussel·les perquè els van retirar el passaport. El guió de les negociacions serà aquest: primer la mesa, després la investidura i després la configuració del nou govern. Durant la reunió a la capital belga, Puigdemont no ha donat cap pista sobre què pensa fer respecte de la investidura. Per una altra banda, ERC confia que Junqueras surti demà de la presó, però ningú no vol posar la mà al foc sobre què decidirà el Tribunal Suprem espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor