08.11.2015 - 02:00
El Museu Valencià d’Etnologia exhibeix una col·lecció de fotografies de la Primera Guerra Mundial sota el títol ‘Crònica de la Gran Guerra. L’arxiu de Tànger’. Està format per cent imatges, capturades entre 1916 i 1935 per un oficial francès, Pierre Antoine Henri Givord, que recorria el Front Occidental en cotxe. Fetes entre França i Bèlgica, les fotografies mostren la particular visió de l’autor de les escenes bèl·liques, de les escenes de la vida quotidiana al front i de la seva família durant la post-guerra.
Els negatius van ser trobats en un antiquari a Tànger el 1999 i van ser comprades, restaurades i estudiades per la Casa de la Imagen de Logronyo. Es tracta de negatius estereoscòpics, una especialitat fotogràfica que permetia veure les fotos en tres dimensions. El fet que es trobessin els negatius, i no els positius, indica que pertanyien al propi fotògraf i que mai van sortir del seu àmbit domèstic. La tasca d’identificar l’autor i la seva biografia va recaure sobre La Casa de la Imatge de Logronyo, i és aquesta la que ara les cedeix al Museu Valencià d’Etnologia.
Acompanyen les fotografies diversos objectes de la guerra, prestats per altres entitats. Hi ha una maqueta amb soldadets de plom que escenifica la Batalla de Verdun o un uniforme de l’època que va pertànyer a un oficial francès. Aquests elements aconsegueixen completar una col·lecció que ens trasllada a la Gran Guerra a través dels ulls d’un oficial: ens obre les portes de la seva vivència al front i també de la seva vida familiar més íntima. La mostra es podrà visitar a València fins el 28 de febrer.