24.07.2017 - 18:34
La sentència es produeix després d’acceptar el banc la reclamació de la clienta
BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)
El jutjat de Barcelona especialitzat per tractar clàusules sòl ha condemnat en la seva primera sentència al Banc Sabadell, que ha de retornar a una clienta tots els diners que li va cobrar en aplicació d’aquestes clàusules de limitació del tipus d’interès variable.
En una sentència, aquest jutjat –Primera Instància 50 de Barcelona– ha declarat “nul·la de ple dret” aquesta clàusula i ha condemnat l’entitat a retornar a M.D.F.B. els diners que li va cobrar en aplicar-la.
El banc haurà de tornar a calcular les quotes del préstec hipotecari sense les clàusules sòl i recalcular les quantitats a restituir per l’aplicació d’aquesta clàusula des de l’inici del contracte.
La condemna es produeix després que l’entitat hagi presentat un escrit d’assentiment a la demanda (és a dir, de conformitat), però no de forma total: admetia les pretensions de la clienta, però discrepava que se li reclamessin les despeses, per això sol·licitava que no se li imposessin.
La jutgessa ha acceptat la petició del Sabadell de no imposar-li les despeses en considerar que no procedeix, ja que es va assentir la demanda abans de contestar-la i perquè no aprecia mala fe processal per part de l’entitat bancària.
JUTJATS ESPECIALS
Aquest jutjat és un dels 54 que va crear el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) l’1 de juny davant l’allau de demandes previstes, amb la finalitat de concentrar-les en una única seu provincial; a Catalunya, també s’han activat el de Primera Instància 3 de Girona; el de Primera Instància 6 de Lleida i el de Primera Instància 8 de Tarragona.
En una roda de premsa a mitjans de juny –convocada per presentar la memòria judicial del 2016–, la jutge de cabell blanc de Barcelona, Mercè Caso, va apel·lar a la “responsabilitat” de les entitats bancàries perquè negociïn amb els clients les devolucions per no col·lapsar els jutjats.
Caso va alertar que que el volum de reclamacions per aquestes causes pot ser “insuportable” per als jutjats –el de Barcelona rep més de 40 demandes diàries– i per això els va instar a negociar, ja que el criteri de les sentències és molt clar.