La primavera del 2017 a Catalunya ha estat la quarta més càlida des del 1940

  • L'Aemet recordarà la seva participació a les Olimpíades de Barcelona pel XXV aniversari

VilaWeb
Redacció
21.06.2017 - 12:54

L’Aemet recordarà la seva participació a les Olimpíades de Barcelona pel XXV aniversari

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

La primavera del 2017 a Catalunya ha estat la quarta més càlida des del 1940 –quan hi havia una massa suficient d’estacions per calcular una mitjana–, amb una temperatura mitjana de 13,1 graus i amb una diferència amb el valor normal que ha estat superior en la temperatura diürna (2,1 graus més) que en la nocturna (0,7 graus).

“Les temperatures càlides es disparen més que les fredes” entre el març i el maig, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el delegat territorial a Catalunya de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Antonio Conesa, que també ha destacat el nombre de dies que s’han aconseguit valors poc usuals per a aquesta època: set dies extremadament càlids i 20 molt càlids.

En conjunt, han estat tres mesos molt càlids amb dos dies amb gelades i un rècord dels últims i amb un març i maig dels més càlids des del 1920, amb una mitjana de 10,7 i 16,5 graus, respectivament.

Hi ha hagut una mitjana d’1,4 graus superior al valor normal, mentre que en el conjunt de l’Estat ha estat la primavera més càlida des del 1965, amb 1,7 graus més del normal, i la màxima a Orense de 37,6 graus.

REVETLLA SENSE PRECIPITACIONS

Consesa ha avançat que el juny ha tingut una arrencada “força espectacular”, amb una tendència de calor i set dies extremadament càlids, per sobre del màxim de la sèrie 1981-2010, mentre que ha previst que a partir d’aquest diumenge començaran a baixar les temperatures, amb un augment de la inestabilitat per dilluns.

Durant la revetlla de Sant Joan, ha dit que s’espera una nit sense precipitacions i temperatures per sobre dels 20 graus, i ha assenyalat que amb nits entre els 24 i 25 graus hauria de considerar-se com a “nit tòrrida”.

PRECIPITACIONS

En les precipitacions, ha estat un trimestre molt irregular, amb un “març molt humit i un abril i maig molt secs”, per la qual cosa la mitjana surt normal encara que individualment no ho siguin.

El 24 de març va ser un dia rècord, en el qual l’Observatori Fabra de Barcelona va assolir els 115,1 mm (equivalents a litres per metre quadrat), mentre que l’abril va tenir una mitjana de 36 mm i el maig de 33mm; en el conjunt d’Espanya ha estat una primavera seca, en el 77% del valor normal.

Les quatre primaveres més càlides a Catalunya es troben totes al segle XXI, i en ser preguntat pels efectes del canvi climàtic ha dit que és cert que s’està complint el patró de temperatures que es projecten, encara que en les precipitacions són necessaris més anys per establir una mitjana, encara que sí que s’està donant la previsió que quan plogui, sigui amb més força, amb fenòmens extrems a diversos països.

Sobre l’any hidrològic, entre l’1 d’octubre del 2016 i el 13 de juny d’aquest any, ha explicat que Espanya s’ha situat en el 87% del valor normal, però de manera molt desequilibrada entre zones: “L’Espanya humida estava seca –nord-oest–, i la seca –litoral mediterrani sud–, humida”.

A l’estiu -entre el juliol i el setembre– ha dit que hi ha probabilitat que les temperatures es trobin en el terç de les més càlides del període 1981-2010, mentre que les precipitacions s’espera que es comportin de manera “normal”.

L’Aemet ha posat a la disposició del públic el model Harmonie-Arome, un mapa amb informació cada tres hores que era d’ús intern i al qual ha qualificat com “una eina molt potent”, que té en compte models verticals i permet reproduir per exemple si es tracta de tempestes, mentre que l’anterior no ho permetia.

Ha dit que la disposició d’aquest model era una petició que van fer persones interessades en la meteorologia, ja fos per raons laborals, com agricultors, com per afició, i ha dit que encara que tots els models tenen un marge d’error i és necessari saber interpretar-los, és una eina útil.

BARCELONA 1992

Aquest any l’Aemet commemorarà el XXV aniversari de les Olimpíades de Barcelona 1992, quan es va construir l’edifici que és l’actual seu de la Delegació de l’Agència a Catalunya, prop de la Vila Olímpica.

Un equip de meteoròlegs va participar en l’esdeveniment esportiu aportant informació per als participants, i ha anunciat que el 12 de juliol faran un homenatge al Museu Olímpic de Montjuïc amb autoritats i personal d’aquest equip, així com a organitzadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor