The Lancet critica durament la gestió de la covid-19 de l’estat espanyol

  • La revista critica la manca de preparació del sistema sanitari i recorda que la segona onada era previsible

VilaWeb

Redacció

17.10.2020 - 11:19
Actualització: 19.10.2020 - 11:57

La prestigiosa revista científica The Lancet ha criticat durament en el seu editorial –’Covid-19 a Espanya: una tempesta previsible?’– la gestió de la pandèmia del coronavirus a l’estat espanyol, que ha estat un dels països més afectats a la primera onada i a la segona. ‘Els motius rere aquests resultats tan pobres encara s’han d’acabar d’entendre, però la crisi de la covid-19 a Espanya ha magnificat les debilitats del sistema de salut i ha exposat les complexitats en les polítiques que donen forma a l’estat’, diu The Lancet.

Així mateix, assenyala que els quatre pilars del sistema de salut –la governança, el finançament, l’atenció i el personal– ja ‘eren fràgils’ abans de la crisi sanitària i van quedar completament superats per la pandèmia. ‘La dècada d’austeritat després de la crisi del 2008 va reduir el personal i les capacitats del sistema de salut. Ara els serveis de salut estan estressats, mancats de personal i sense els mitjans necessaris. Amb 5,9 infermers per cada 1.000 habitants, Espanya té una de les pitjors ràtios de la UE, i massa sovint confia en contractes temporals que poden durar uns dies o setmanes’, continua l’editorial.

Així mateix, la revista recorda que els experts ja han publicat diversos articles que lamenten la manca de preparació del sistema sanitari i de les residències per fer front a la pandèmia, però que també denuncien l’opacitat a les dades sobre la covid-19 que proporcionen tant la Moncloa com els governs autonòmics.

‘Les proves, el rastreig i els aïllaments, que continuen essent la pedra angular de la resposta a la pandèmia, són encara febles’, per això, segons la revista, les autoritats recuperen el confinament i els tancaments per intentar de contenir l’augment de contagis. Així mateix, lamenta que al juny s’accelerés el desconfinament arreu de l’estat sense haver enllestit un sistema potent de proves i rastreig.

‘La situació política polaritzada i la descentralització també poden haver llastrat la resposta ràpida i eficient de la salut pública. Tot i que la primera onada es podria considera impredictible, la segona, en algunes parts d’Espanya, era realment previsible’, considera The Lancet.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor