17.10.2020 - 11:19
|
Actualització: 19.10.2020 - 11:57
La prestigiosa revista científica The Lancet ha criticat durament en el seu editorial –’Covid-19 a Espanya: una tempesta previsible?’– la gestió de la pandèmia del coronavirus a l’estat espanyol, que ha estat un dels països més afectats a la primera onada i a la segona. ‘Els motius rere aquests resultats tan pobres encara s’han d’acabar d’entendre, però la crisi de la covid-19 a Espanya ha magnificat les debilitats del sistema de salut i ha exposat les complexitats en les polítiques que donen forma a l’estat’, diu The Lancet.
Així mateix, assenyala que els quatre pilars del sistema de salut –la governança, el finançament, l’atenció i el personal– ja ‘eren fràgils’ abans de la crisi sanitària i van quedar completament superats per la pandèmia. ‘La dècada d’austeritat després de la crisi del 2008 va reduir el personal i les capacitats del sistema de salut. Ara els serveis de salut estan estressats, mancats de personal i sense els mitjans necessaris. Amb 5,9 infermers per cada 1.000 habitants, Espanya té una de les pitjors ràtios de la UE, i massa sovint confia en contractes temporals que poden durar uns dies o setmanes’, continua l’editorial.
Així mateix, la revista recorda que els experts ja han publicat diversos articles que lamenten la manca de preparació del sistema sanitari i de les residències per fer front a la pandèmia, però que també denuncien l’opacitat a les dades sobre la covid-19 que proporcionen tant la Moncloa com els governs autonòmics.
‘Les proves, el rastreig i els aïllaments, que continuen essent la pedra angular de la resposta a la pandèmia, són encara febles’, per això, segons la revista, les autoritats recuperen el confinament i els tancaments per intentar de contenir l’augment de contagis. Així mateix, lamenta que al juny s’accelerés el desconfinament arreu de l’estat sense haver enllestit un sistema potent de proves i rastreig.
‘La situació política polaritzada i la descentralització també poden haver llastrat la resposta ràpida i eficient de la salut pública. Tot i que la primera onada es podria considera impredictible, la segona, en algunes parts d’Espanya, era realment previsible’, considera The Lancet.