La presidenta de l’AVL adverteix Carlos Mazón que la institució continuarà treballant amb rigor i criteris científics

  • Mazón ha anunciat que vol començar la "revalencianització" dels criteris lingüístics de la Generalitat

VilaWeb

Redacció

18.09.2023 - 21:30
Actualització: 18.09.2023 - 21:32

Més de dues hores ha durat la reunió entre Verònica Cantó, presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la llengua i Carlos Mazón, president de la Generalitat. Totes dues parts han circumscrit la trobada dins la normalitat institucional. L’expectació mediàtica era màxima. La presidenta de l’AVL ha regalat al president Mazón una edició del Llibre dels Fets de Jaume I i una mostra de llibres publicats per l’acadèmia.

Rigor científic i autonomia

Quant al contingut, en eixir de la reunió, la presidenta de l’AVL ha dit que ha explicat al president com funciona la institució perquè, ha dit, potser es partia d’un desconeixement. No hola volgut dir quines coses li ha demanat el president Mazón, però sí que ha volgut aclarir que l’acadèmia defensa la independència de criteris. També ha volgut deixar clar que li ha dit al president que l’AVL continuarà treballant amb criteris científics i rigorosos. “Ell té clar que l’autoritat en el valencià és de l’AVL i vull entendre i suposar que totes les conselleries respectaran la normativa de l’acadèmia”.

Segons que ha dit Verònica Cantó, en la reunió no s’ha parlat sobre la unitat de la llengua. Sí que ha dit que ha demanat a Carlos Mazón lleialtat institucional i col·laboració, i ha volgut recordar que les polèmiques al voltant de la llengua no beneficien ningú. Cantó ha demanat al cap del Consell que la Generalitat utilitze més la llengua i que la promocione.

Quant als anuncis que ja ha fet el Consell, Verònica Cantó ha dit que no li agrada la reforma de la llei del Plurilingüisme per a les zones considerades castellanoparlants, o la rebaixa del nivell de coneixements de llengua per al personal sanitari.

“Revalencianitzar” els criteris lingüístics

A través d’una nota emesa pels serveis de premsa de Presidència, s’ha fet públic que Carlos Mazón ha demanat a Verònica Cantó que l’AVL reprenga l’esperit fundacional. A més s’afirma que la Generalitat ha plantejat “revalencianitzar” conjuntament criteris lingüístics i que s’obri un procés de negociació que començarà amb el conseller d’Educació José Antonio Rovira i amb els grups parlamentaris per a arribar a un consens en aquesta matèria.

Una polèmica provocada pel Consell

Unes hores abans d’aquesta reunió, el president Mazón havia avançat que la seua intenció era obrir una “temporada de braços oberts” en matèria lingüística. “Si no, continuarem tolerant que alguns diguen que parlem català. El nostre Estatut d’Autonomia és molt clar i el nostre cor, també”, ha dit Mazón. El president ha argumentat això dient que comparteix la llunyania de molts valencians respecte de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. “Llunyania de les normes i del rigor que no es compara amb allò que veiem cada dia pels carrers, amb allò que es parla en les cases i en l’horta”. Aquest és l’argument que s’ha reiterat en la nota i que ha donat peu a emprar l’expressió “revalencianitzar”.

D’aquesta manera ha insistit en l’esperit d’unes declaracions seues de fa uns dies sobre la necessitat que l’Acadèmia deixara de ser tan estricta amb la normativa. I, en certa manera, donava suport al seu conseller d’Educació, José Antonio Rovira, quan va dir que l’AVL no té la veritat absoluta, o que cadascú pot emprar la llengua com li parega. Rovira era al Palau de la Generalitat durant la rebuda a la presidenta de l’acadèmia.

Van ser aquestes declaracions de Rovira, negant l’autoritat lingüística de l’acadèmia, que van provocar la intervenció de Mazón reconeixent-la com un organisme estatutari i citant la presidenta, Verònica Cantó, a una reunió al Palau de la Generalitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor