21.05.2016 - 14:00
|
Actualització: 21.05.2016 - 14:15
L’ANC ha decidit posposar l’hora per anunciar qui assumirà els càrrecs de presidència, vicepresidència, tresoreria i secretaria. Estava previst que es dugués a terme a les 2 del migdia però fonts de l’entitat han explicat que s’ha decidit posposar l’hora pel retard acumulat des que ha començat la trobada al voltant de les 10 del matí a la Fundació Eduard Soler de Ripoll. El debat sobre els punts inicials a l’ordre del dia ha estat llarg i les mateixes fonts estimen que per cadascuna de les quatre votacions a aquests càrrecs de pes de l’Assemblea els 75 membres reunits –dos s’han excusat per compromisos- s’hi destinen uns 45 minuts. Per ara s’hauria acordat qui assumirà els rols de tresorer i secretari, noms que no han transcendit.
El president, el vice-president, el secretari i el tresorer han de sortir d’aquesta reunió amb el suport de dos terços dels membres del secretariat. Liz Castro, la candidata més votada de les eleccions de fa una setmana, intentarà obtenir el suport d’aquests 52 secretaris —com a mínim— que li puguin donar la presidència de l’entitat. L’actual president, Jordi Sànchez, no presentarà alternativa si Castro es postula. Tan sols ho faria si la traductora i editora no obtingués el consens necessari.
L’entitat ha viscut unes setmanes prèvies a les eleccions força convulses. El xoc entre diferents sectors ha aflorat i s’ha produït obertament als mitjans de comunicació. Acusacions creuades d’actuar a favor d’un partit o d’un altre. Visions contraposades sobre el paper de l’entitat els pròxims mesos o sobre com s’ha d’organitzar l’entitat en relació a les assemblees territorials. D’una banda, Jordi Sànchez, i de l’altra, una colla de membres del secretariat com Castro, Josep Sabaté, Agustí Alcoberro, entre més.
Les eleccions de dissabte passat va deixar un secretariat d’equilibris incerts. El grup de 22 candidats —amb Quim Torra i Antonio Baños— que s’havia mostrat coordinat en un article abans de començar la campanya va entrar amb 15 representants al nou secretariat. Són més difícils d’atribuir els membres de representació territorial, la majoria dels quals no s’ha pronunciat públicament a favor de cap opció.
Els resultats definitius, publicats dimarts, van reduir la distància inicial entre Castro i Sànchez a tan sols 30 vots. Castro va aconseguit un total de 4.084 vots, per 4.054 de Sánchez. En els cinc primers llocs de la llista de candidats més votats també se situen Antonio Baños (3.762 vots), Quim Torra (3.733) i Clara Ponsatí (3.140).
El tempteig de Castro
‘Aquests dies he parlat amb molta gent. He rebut molts missatges de suport. Però encara vaig madurant la decisió’, explicava dijous Castro a VilaWeb. Ahir va anunciar que se sotmetria a la votació en el secretariat d’avui. Castro proposa que d’ara endavant l’ANC no sigui tan presidencialista i ‘que tingui més portaveus i més visibilitat de la gent del secretariat’. Considera que hi ha gent molt bona que cal que tingui un paper durant aquests anys vinents. I explica que el seu compromís serà de ‘generar dinàmiques de comunicació més bones entre el secretariat nacional i les assemblees territorials’. Interpreta que aquest va ser un dels mandats més clars de l’assemblea de Manresa.
Sobre la pugna que hi ha hagut en la campanya electoral, Castro recorda que ella no ha parlat mai contra la presidència de Jordi Sànchez. ‘No he posat mai en dubte públicament la seva tasca’, afegeix. Demana que l’ANC abandoni les polèmiques i les disputes i es disposi a treballar amb constància i fermesa per eixamplar la base sobiranista i per vigilar que partits i institucions compleixin els compromisos contrets el 27-S.