02.10.2017 - 00:21
|
Actualització: 02.10.2017 - 07:44
El diari britànic The Guardian dedica l’editorial a la repressió policíaca i el titula: ‘L’estat espanyol ha perdut‘. En el text diu: ‘La brutalitat de la policia ha fet encendre la crisi política.’ Segons l’article, cap dels dos costats no va preveure el desenllaç de la jornada d’avui: l’assalt policíac contra electors pacífics, que en alguns casos ha acabat amb trets de bales de goma. En vista d’aquesta repressió, el rotatiu es pregunta: ‘Qui vol ser regit per un estat com aquest?’ Així mateix, assenyala que la resposta del cap de l’executiu espanyol ha estat clara: ‘No hi ha hagut referèndum, cap problema.’
El rotatiu fa un recull de tots els impediments amb què s’han trobat els electors catalans avui, fins i tot la intervenció del sistema informàtic per provar d’impedir els vots a l’últim moment. No obstant això, l’editorial assenyala que, amb les condicions en què s’ha fet el plebiscit, la votació no pot ser considerada ‘ni legalment ni moralment vinculant’ i que no representa la voluntat de Catalunya. El rotatiu continua dient que la votació ha estat ‘molt polèmica i sense sentit’ i s’afegeix a les crides de líders internacionals al diàleg i a la negociació entre totes dues parts.
L’agència de notícies britànica Reuters titula ‘Esclata la violència en la votació sobre la independència‘. La notícia recull les declaracions del president espanyol i dóna la xifra de ferits. Apunta que la jornada d’avui ha intensificat la ‘ruptura centenària’ entre Barcelona i Madrid. El mitjà compara la manera d’actuar de la policia espanyola amb la de la catalana, que considera ‘molt més suau’ i fa un recull de declaracions de ciutadans d’edats diferents que han votat.
L’agència compara també les declaracions de la vice-presidenta del govern espanyol, en què justifica la brutalitat policíaca, amb les de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que condemna la intensitat de la repressió i demana al govern espanyol que l’aturi.
La BBC destaca que l’intent d’aturar els votants es tradueix amb ‘centenars de ferits’. Destaca la xifra de damnificats i l’ús de bales de goma per part dels agents espanyols. Recorda així mateix l’enviament de milers d’agents d’un cos ‘paramilitar amb càrrecs policíacs’ per impedir la votació.
El rotatiu nord-americà The New York Times titula ‘El referèndum d’independència de Catalunya desemboca en violència i confrontació‘. El diari diu que la votació d’avui ha estat una de les proves més serioses a què la democràcia espanyola ha hagut de fer front des del restabliment de la democràcia el 1978. El rotatiu descriu amb detall l’operatiu de la policia espanyola per aturar la votació i diu que, a mesura que la jornada avançava, el dia esdevenia ‘gairebé surrealista’.
Així mateix, es fa ressò de la defensa dels col·legis electorals durant tot el cap de setmana i durant les hores de la votació i diu que la violència de la policia ha posat punt final a un cap de setmana festiu. El diari contrasta els atacs policíacs amb les declaracions de defensa de la democràcia espanyola de Mariano Rajoy.
The New York Times recull les paraules d’un votant que deia que l’estat espanyol havia mostrat avui la cara ‘més lletja i fosca, que ens pensàvem que havia desaparegut feia quaranta anys’ i assenyala que votants com ell han fet, de la jornada d’avui, ‘una demostració extraordinària de determinació’ enfront d’una constant explosió d’amenaces des de Madrid.
Malgrat la repressió policíaca, el diari assenyala que el referèndum ha anat endavant en un ambient ‘del gat i la rata’ i en condicions improvisades. El rotatiu acaba amb la història de l’avi d’una noia independentista que es demana si ella –’que va manifestar que no li agradaven els espanyols’– era conscient que el seu avi havia arribat a Catalunya des de Sevilla molts anys enrere.
‘Enfrontaments violents en el referèndum d’independència de Catalunya’ titula el prestigiós diari nord-americà The Washington Post. El rotatiu destaca l’ús de la violència contra manifestants pacífics. A continuació fa un recorregut per la història de la repressió que ha viscut Catalunya des del 1939 fins al 1975 i l’actualitat i dedica uns paràgrafs a explicar amb més detall com han canviat les reclamacions independentistes des de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol el 2010 fins ara. El diari acaba dient que la intenció inicial dels catalans era convocar un referèndum acordat amb l’estat, però que no ha estat possible.