09.10.2022 - 15:49
|
Actualització: 09.10.2022 - 18:46
Avui, Nou d’Octubre, ha onejat una bandera de la Falange a la plaça de l’Ajuntament de València. Avui, un grapat de gent ha fet la salutació nazi a la plaça de l’Ajuntament de València. No consta que hi haja hagut detencions. L’any passat també va onejar, i l’anterior, i l’anterior, i encara l’altre i l’altre. Com si es tractàs d’una tradició, com si els feixistes tinguessen dret del seu moment i el seu racó de glòria, també, la diada dels valencians.
L’any 2021, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va imposar dues multes de 4.000 euros als participants en la manifestació feixista del 12 d’octubre de 2020 a Benimaclet. La va convocar España 2000. Avui, una d’aquelles banderes ha tornat a onejar ufanosa a la plaça de l’Ajuntament de València. La portaven membres del mateix grupuscle ultra que s’hi han concentrat convocats pel seu cap, José Luis Roberto.
Els feixistes no solament han exhibit aquesta bandera de la Falange sinó que han fet salutacions nazis. I han fet crits nazis. Davant seu hi havia un cordó policíac. Membres de la policia espanyola que, teòricament, vetllaven perquè no hi hagués incidents, però que no feien complir una llei sortida de les Corts Valencianes. Fins i tot, quan han passat les més altes autoritats valencianes, s’han envalentit i han cridat més i més fort. En un dels vídeos es pot veure com Pilar Bernabé, la delegada del govern espanyol, els observa.
És la llei 14/2017 de memòria democràtica, que en l’article 39.1 considera una infracció molt greu l’enaltiment del feixisme i preveu multes que oscil·len entre els 2.001 euros i els 10.000. I la resolució contra els actes de Benimaclet deia: “L’exhibició d’elements contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes en la manifestació del barri de Benimaclet, junt amb l’exhibició de simbologia nazi, la bandera de la Falange, les salutacions feixistes i les torxes, converteixen aquesta manifestació en un acte de promoció i exaltació en públic de la dictadura franquista.”
Una presència habitual, sempre tolerada
La presència d’España 2000 per a destorbar la Diada del Nou d’Octubre és habitual. Són un grup reduït, els de sempre, recognoscibles a cada trobada. José Luis Roberto convoca per les xarxes socials i la delegació del govern espanyol al País Valencià no ha fet mai res per impedir-ho. Com avui, que tampoc no ha donat cap instrucció a la policia perquè evitàs la presència de simbologia feixista als carrers de la ciutat.
No avui, ni el mes de juliol passat quan van cavalcar, literalment, per la ciutat, ni fa uns mesos, quan es van concentrar per recórrer amb torxes l’albereda i fer onejar les banderes feixistes fins a la plaça de l’Aragó, on van organitzar una jura de bandera i tot de parlaments.
Ans al contrari, les marxes d’España 2000 són protegides davant i darrere i als costats per membres de la policia espanyola. I ja s’encarrega José Luis Roberto de donar-los les gràcies quan acaba cada marxa per la ciutat. I, de retop, la policia el premia a ell.
Premis per als feixistes
No fa ni una setmana que la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, va haver de córrer a dir que la comissaria que va premiar Roberto, a Paterna, ho va fer pel seu compte. I el ministre Marlaska també va dir l’altre dia que tot això era un error, que la policia no premia España 2000.
No la premia, però la protegeix. Li permet d’exhibir símbols prohibits per una llei eixida de les corts democràtiques valencianes. No ordena els policies que retiren la bandera de la Falange o que amonesten els qui fan la salutació nazi.
Arran dels fets del Col·legi Major Ahuja de Madrid, l’ambaixadora alemanya a Espanya s’escandalitzava perquè un dels residents feia la salutació nazi d’una finestra de l’edifici estant. Això que ha passat avui a València passa unes quantes voltes cada any. I les autoritats espanyoles, que controlen, dirigeixen i ensinistren la policia, ho permeten.
Cada any. Unes quantes voltes. Com una tradició.