La Policia Nacional deté 25 membres d’una organització de tracta i explotació sexual i allibera 16 dones

  • Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb el Departament de Policia d'Hèlsinki (Finlàndia), han desarticulat una organització de caràcter internacional assentada a Espanya, que es dedicava a la tracta i explotació sexual de dones principalment a Benidorm (Alacant) i Màlaga. Gràcies a aquesta operació s'han alliberat 16 víctimes i detingut 25 persones, 24 a Espanya i una a Hèlsinki, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

VilaWeb
Redacció
24.08.2017 - 13:18

MADRID, 24 (EUROPA PRESS)

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb el Departament de Policia d’Hèlsinki (Finlàndia), han desarticulat una organització de caràcter internacional assentada a Espanya, que es dedicava a la tracta i explotació sexual de dones principalment a Benidorm (Alacant) i Màlaga. Gràcies a aquesta operació s’han alliberat 16 víctimes i detingut 25 persones, 24 a Espanya i una a Hèlsinki, segons ha informat el Ministeri de l’Interior.

Entre els detinguts es troba la “capitost” de l’organització, que havia fixat la seva residència a Hèlsinki “per desvincular-se” de l’activitat delictiva, i dos dels principals delinqüents que residien a Barcelona. A més, la xarxa comptava amb ramificacions a Nigèria, Níger, Líbia i Itàlia, per mantenir el control sobre les dones durant totes les fases de tracta prèvies a l’explotació.

Igualment, s’han realitzat quatre escorcolls domiciliaris a Espanya i un a Hèlsinki, intervenint-se en els mateixos documentació comptable, resguards d’enviaments de diners, anotacions referents als principals països que formaven les rutes migratòries del nord d’Àfrica, material informàtic i nombrosos smartphones el contingut dels quals està sent analitzat. La Policia no descarta noves detencions.

La investigació es va iniciar quan agents de l’Oficina d’Asil i Refugi de Madrid van detectar la presència de dues dones joves, d’origen nigerià, de les quals van sospitar poguessin estar sent víctimes d’aquest delicte.

La xarxa comptava amb una “important” infraestructura a Nigèria, on eren captades la majoria de les dones. Les víctimes eren dones joves cercades entre els estrats més desfavorits de les principals ciutats en situació d’absoluta necessitat.

Fins a arribar a Espanya les víctimes passaven pel Níger, Líbia i Itàlia, on eren situades en centres d’acolliment per a immigrants, i després en una xarxa d’allotjaments de l’organització.

Una vegada a Espanya, les víctimes eren “immediatament” explotades en l’exercici de la prostitució a Barcelona i Màlaga. Posteriorment, eren traslladades a Madrid, on les van “aleccionar” perquè sol·licitessin protecció internacional i que, d’aquesta manera, poguessin treballar per a l’organització sense tenir problemes en cas de ser identificades per la Policia.

Una vegada aconseguida la protecció internacional, les dones eren traslladades a Màlaga i Benidorm, on s’allotjaven en pisos juntament amb membres de l’organització, que els explicaven les normes que havien de seguir i les iniciaven i mantenien en l’exercici de la prostitució, sota el seu control permanent.

Els beneficis obtinguts gràcies als serveis sexuals que les dones realitzaven tots els dies, eren canalitzats fins a Nigèria, on part dels mateixos s’utilitzaven per finançar nous episodis de captació i trasllat de víctimes. Per rendibilitzar “encara més” la inversió, les víctimes eren traslladades a altres localitats com Gandia o Sòria, on igualment havien d’exercir la prostitució en clubs d’alternació.

La investigació va portar als agents fins a Barcelona, on residien habitualment dos de les principals tratantes. Després de diverses perquisicions, van localitzar a la principal “capitost” de l’organització, que havia fixat la seva residència a la capital finlandesa.

Aquesta operació s’emmarca dins del ‘Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d’Éssers humans amb Finalitats d’Explotació Sexual’, engegat el 2013, i que va donar lloc a la creació de la Brigada Central Contra la Tracta d’Éssers humans, adscrita a la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor