La policia hongaresa fa servir gasos lacrimògens i un canó d’aigua contra els refugiats

  • L’Eurocambra votarà d’urgència la proposta de la Comissió per repartir 120.000 refugiats

VilaWeb
Redacció / ACN
16.09.2015 - 17:18
Actualització: 16.09.2015 - 17:20

La tensió ha augmentat avui a la frontera entre Hongria i Sèrbia, a Roszke. La policia hongaresa ha fet servir gasos lacrimògens i un canó d’aigua contra els immigrants i refugiats que intenten creuar la frontera per arribar a Alemanya a través d’Àustria.

Els refugiats i immigrants es troben darrere la tanca que les autoritats hongareses han construït per blocar-ne el pas. La policia hongaresa ha denunciat que hi havia immigrants ‘agressius’ que han fet malbé la tanca i que han traspassat la frontera. Tanmateix, un responsable de l’ONU al lloc dels fets ha afirmat que no sembla que els refugiats hagin fet malbé res.

Alguns mitjans expliquen que algunes persones han llançat objectes contra la policia hongaresa per sobre la tanca.

Vot d’urgència de la UE per repartir 120.000 refugiats

El Parlament Europeu votarà d’urgència demà la proposta de la Comissió Europea per repartir entre els estats membres 120.000 refugiats a través d’un sistema de quotes. El president de l’Eurocambra, Martin Schulz, ha proposat aquest dimecres votar d’urgència perquè les institucions europees han de ‘demostrar’ que estan ‘disposades a actuar’ per resoldre la crisi dels refugiats. Dilluns, els ministres de l’Interior dels 28 van ser incapaços de pactar el mecanisme de repartiment de 120.000 refugiats, que en la proposta inicial de Brussel·les seria obligatori. Eslovàquia, la República Txeca, Polònia i Hongria s’hi oposen frontalment mentre que Alemanya, França o l’estat espanyol hi estan a favor.

En l’obertura de la sessió plenària a Brussel·les, Martin Schulz ha demanat als eurodiputats que acceptessin la seva proposta de tramitar d’urgència el text proposat per la Comissió Europea per repartir 120.000 refugiats entre els estats de la UE. Els eurodiputats han acceptat la petició, i per tant la proposta es votarà dijous al matí, de manera que el Parlament Europeu enviï un missatge als estats membres i l’opinió pública sobre la seva posició per resoldre la crisi dels refugiats.

‘És urgent arribar a un consens a la Unió Europea, hem de donar una resposta, presentar la nostra posició, que els ciutadans vegin que el Parlament Europeu fa la seva feina’, ha defensat el president del comitè de Llibertats Civils, Justícia i Interior, Claude Moraes. L’eurodiputat ha remarcat que la manca d’acord a nivell dels estats és una ‘carència’ i que cal que el Parlament Europeu es pronunciï per ‘expressar la solidaritat europea’ en tota aquesta crisi.

El dilluns 14 de setembre, els ministres de l’Interior van aprovar la reubicació de 40.000 demandants d’asil que actualment són a Itàlia i Grècia, una proposta que ja havia acceptat el propi Parlament uns dies abans, però que arran de la crisi actual s’ha quedat curta. Però la segona proposta de la Comissió de Jean-Claude Juncker, la de redistribuir entre els estats 120.000 refugiats més -fins arribar a la xifra total de 160.000- no va trobar consens. Com que el Parlament també s’ha d’expressar sobre aquesta segona proposta, Martin Schulz ha decidit avançar el vot, de manera que l’opinió de l’Eurocambra ja estigui clara abans de la nova reunió extraordinària de Ministres de Justícia i d’Interior sobre aquest afer, prevista pel 22 de setembre. Alguns estats, com Eslovàquia, demanen una reunió extraodinària de caps d’estat i de govern per tractar la qüestió dels refugiats.

Esquerdes a Schengen

Mentre segueixen les discussions europees sobre com resoldre la crisi humanitària dels refugiats, aquest cap de setmana Alemanya va reinstaurar els controls fronterers eliminats per l’acord de Schengen. Altres països, com Eslovàquia, Àustria, Hongria o Holanda han endurit les inspeccions. A Hongria, el primer ministre Viktor Orban promou controls durs a la frontera exterior de la UE, on de fet ja està construint una tanca. A més, Orban vol poder empresonar qualsevol persona que creu-hi la frontera il·legalment.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor