La policia espanyola va espiar durant hores la seu de la CUP abans d’intentar-hi entrar el 20-S

  • Un informe relata com va anar la inspecció de la policia abans d'entrar a la seu

VilaWeb

ACN

19.09.2018 - 12:18

Un inspector en cap i un sots-inspector de la policia espanyola van vigilar la seu central de la CUP a Barcelona el 20 de setembre de l’any passat durant hores. Així ho assegura un informe de la brigada d’Informació, que explica que els dos comandaments de la policia judicial van estar des de les 8 del matí i fins a les 13h davant de la seu, per vigilar entrades i sortides de persones i vehicles, quan finalment van intervenir dos cotxes carregats de material electoral per l’1-O. No obstant això, la massiva presència de militants i simpatitzants va impedir als agents de requisar més material.

En l’informe, avançat pel El Periódico i confirmat per l’ACN, es justifica l’operatiu per la instrucció de la Fiscalia Superior de Catalunya del 8 de setembre que ordenava els cossos policials a investigar qualsevol preparatiu del referèndum, i autoritzava a requisar material.

Retat dels fets segons l’informe
La brigada d’Informació es va tenir coneixement que a la seu de la CUP al carrer Casp hi podia haver material per l’1-O. Els dos comandaments s’hi van desplaçar a les 8 del matí i van fer anotacions i fotografies. A les 9.20 hores diversos militants van obrir la porta de la seu i a continuació van anar arribant més membres de la formació política. Poc després de les 10 es va obrir el local del costat, seu d’Arran Feminista, però només la reixa metàl·lica exterior, no pas la porta. A les 11.25 va sortir un home de la seu de la CUP i va tornar al cap de poc amb dos homes més i un palet folrat de plàstic, sense logotips i sense que es pogués veure el contingut, que van introduir al local d’Arran. Els dos acompanyants van marxar i la seu d’Arran va tornar a tancar la reixa.

A quarts d’una del migdia un Peugeot 206 va aparcar al costat de la seu i el conductor i altres militants van carregar-hi material a favor del referèndum que hi havia al local. Poc abans de les 13h va arribar un Seat Altea que també va ser carregat amb material. I a les 13h va arribar un tercer cotxe, un Peugeot 207, que també va ser carregat de material de la seu del partit.

Per això, en aquell moment els agents van parar, intervenir i requisar el material del referèndum que hi havia en els tres cotxes i a la vorera tocant als locals. Van identificar els conductors de dos dels vehicles, però el tercer va poder entrar al local abans de ser identificat. En total van requisar prop de 6.000 cartells on es llegia ‘Referèndum 1 octubre 2017. Vota Sí. Viure vol dir prendre partit’, 120 cartells amb la cara de Franco i el lema ‘No votis l’1 d’octubre. No a la República’, 802 cartells sobre la remunicipalització de l’aigua, 326 cartells on deia ‘República des de baix’, 18 cartells triples i dues pancartes grans, 30 barrets, una caixa d’adhesius, 300 banderins de tela i prop de 60 armilles verdes de voluntaris.

Va ser aleshores quan el partit va convocar a concentrar-se davant de la seu del partit, fet que va fer que la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra establissin un cordó de seguretat. Com que la policia no tenia ordre judicial no va poder entrar als locals i a les 8 del vespre van desmuntar l’operatiu.

Aquesta actuació policial va ser denunciada per la CUP davant dels jutjats per violació de domicili i altres garanties de la intimitat i coaccions, però el Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona va arxivar el cas en considerar que la policia havia actuat legalment, sota l’empara de la instrucció de la fiscalia i sense vulnerar cap dret fonamental. El magistrat va recordar que els vehicles no es consideren domicilis i que els policies no van actuar amb amenaces ni violència ni van entrar a la seu del partit polític.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor