La policia espanyola entra a les redaccions d’Europa Press i Diari de Mallorca, violant el dret de secret professional

  • La periodista s'ha acollit al dret professional de no revelar les fonts, però els agents se li han endut el telèfon mòbil personal, dos ordinadors de l'empresa i documents en paper

VilaWeb
Redacció
11.12.2018 - 16:51
Actualització: 11.12.2018 - 19:01

Agents de la policia espanyola s’han presentat a la seu del Diari de Mallorca i a la delegació balear de l’agència de notícies Europa Press per requisar-hi documentació i equips corporatius i personals. L’operació forma part d’una investigació del cas Cursach, amb l’objectiu de determinar l’origen d’una filtració periodística en què van participar periodistes d’aquests dos mitjans.

A Europa Press, tres agents i una secretària judicial han lliurat l’ordre d’escorcoll a la redacció. A la periodista que cobreix informació relacionada amb el cas Cursach, li han exigit que els lliurés tota la documentació sobre la macrocausa. Ella s’ha acollit al dret professional de no revelar les fonts i els agents li han denegat la possibilitat de posar-se en contacte amb els serveis jurídics de l’empresa. Per això, emparant-se en el mandat judicial, els agents se li han endut el telèfon mòbil personal, dos ordinadors de l’empresa i documents en paper, amb l’objectiu de determinar l’origen d’una filtració.

Al Diari de Mallorca, la policia tenia l’ordre de requisar l’ordinador de feina i documents del periodista Kiko Mestre per descobrir l’origen d’una informació relacionada amb el cas. Els responsables del diari els han dit que no els lliurarien material, emparant-se en el secret professional i la llibertat d’informació, de manera que els agents se n’han anat. No obstant això, al matí la policia havia requisat el telèfon mòbil de Mestre als jutjats de la Via Alemanya.

Europa Press i el Diari de Mallorca reiteren el seu compromís amb la llibertat periodística i amb la protecció de les fonts i lamenten aquest atac al dret d’informació i de secret professional.

Cas Cursach
En el cas Cursach s’investigava l’empresari en oci nocturn Bartomeu Cursach; la seva mà dreta, Bartomeu Sbert; i l’ex-directora general de Turisme, Pilar Carbonell, per un presumpte cas de suborn, coaccions, tràfic d’influències i pertinença a organització criminal. A parer del jutge instructor, hi ha indicis seriosos que nombrosos policies locals i també persones amb altes responsabilitats a l’Ajuntament de Palma i a la Conselleria de Turisme de l’actual govern actuaven en connivència a favor dels seus interessos. En compensació, van rebre suposadament regals: de passis gratuïts per al gimnàs Megasport a festes amb cocaïna i prostitutes a la discoteca Tito’s.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor