La policia espanyola reprimeix ara el silenci

  • El col·lectiu Silenci, Rebel·leu-vos, que protesta diàriament al voltant del Tribunal Suprem espanyol, va rebre dimarts una denúncia per desobediència

VilaWeb

Redacció

28.02.2019 - 01:50
Actualització: 28.02.2019 - 07:38

‘Marieta!’, ‘Torracollons!’ i algun clàxon que protesta. Aquest és l’ambient sonor amb què s’han acostumat a protestar els membres del col·lectiu Silenci, Rebel·leu-vos. Cada dia que hi ha judici al Tribunal Suprem espanyol protesten en silenci per denunciar l’existència de presos polítics a Catalunya. No ho poden fer a les portes del tribunal perquè no els ho permeten, per això han triat la cruïlla dels carrers de GénovaGarcía Guitierrez, des d’on albiren l’edifici de l’Audiència espanyola, just davant seu, i el del Suprem, al darrere.

Després de dues setmanes de protesta al rovell judicial espanyol, dimarts van rebre una denúncia per desobediència. El motiu? Protestar: ‘Em van arrencar les pancartes, em van empènyer… Però igualment vam continuar travessant en silenci el pas de zebra, perquè entenem que no fem res de dolent’, explica a VilaWeb el portaveu del col·lectiu, Lluís Pastrana. Aquest doctor en dret penal, jubilat de la seva etapa de docent, ens diu que només li van mostrar la denúncia, i que ja espera rebre-la en qualsevol moment. Té decidit de contraatacar amb una querella contra el cos policíac per coaccions i delicte contra la constitució espanyola i els drets fonamentals, perquè considera que li han vulnerat el dret de manifestació.

Aquesta imatge publicada per Catalunya Informació mostra el moment en què els agents van obligar amb força Lluís Pastrana a acabar la protesta:

Els manifestants –cinc, deu o quinze depenent del dia, ‘perquè venir a Madrid no és fàcil’– es concentren en aquest punt cada dia que hi ha judici, de les deu del matí a les sis de la tarda. Però és a les dotze del migdia i a les cinc de la tarda quan fan l’acció de protesta. En parelles, travessen el pas de zebra de manera continuada durant mitja hora, mentre aixequen cartells amb diversos missatges: ‘Mai més contra el poble. Rebel·leu-vos’ o ‘No oblideu que (també) tot el que feia Hitler a Alemanya era legal’.

Expliquen que han escollit aquest punt perquè des d’ací poden veure el Suprem i l’Audiència. De fet, és aquest tribunal, on aquests dies es jutja l’ex-president del FC Barcelona Sandro Rosell, el que els causa més entrebancs: ‘Tenim molts vigilants a les finestres. Els policies ens ho han dit: “Penseu que hi ha moltes finestres i nosaltres rebem ordres.” Per tant, entenem que és l’Audiència que no vol que siguem aquí’, explica Pastrana. I assenyala a l’altra banda: ‘Hi tenim un convidat.’ A l’edifici que fa cantonada entre el carrer de Génova i el de García Guitierrez hi ha una gran inscripció que, si no t’ho diuen, passa desapercebuda: ‘En aquesta casa va néixer José Antonio‘, i dos escuts de la Falange al costat.

També expliquen que no han tingut gaire bona rebuda per part dels ciutadans que passen cada dia per aquesta cruïlla. ‘Un de cada vint ens anima i s’interessa per saber sobre què protestem. La resta se’n recorden de la nostra mare o ens diuen “xusma”, “pallasso”…’, diu. Però Pastrana lleva importància a la situació i fins i tot diu que fan una llista amb tots els insults que reben.

Asseguren que plegaran quan s’acabi al judici, però no pas abans. Silenci, Rebel·leu-vos va néixer a Tarragona i organitza concentracions diàries –de dilluns a divendres– davant els jutjats de la ciutat, d’ençà del 12 de juny passat. En concret, l’acció es convoca entre les nou del matí i les dues del migdia, i tothom pot fer-hi acte de presència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor