La Plataforma per la Llengua diu que la Guàrdia Urbana de Barcelona va multar un noi que demanava de ser atès en català

  • Denuncien que l'agent va contestar-li: "M'entens perfectament en castellà, així que no penso parlar-te en català"

VilaWeb
Redacció
26.05.2023 - 17:47
Actualització: 26.05.2023 - 18:23

La Plataforma per la Llengua ha denunciat que la Guàrdia Urbana de Barcelona va multar un noi que havia demanat a un agent que li parlés en català. El jove havia denunciat l’agent per haver-li vulnerat els drets polítics, però es va arxivar. A últim moment, només un dia abans que prescriguessin els suposats fets, el noi va rebre una multa per, suposadament, haver incomplert la llei de protecció ciutadana, coneguda com a llei mordassa.

Tot plegat va passar el 27 de desembre, quan agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona van aturar un grup de quatre persones al passeig de Maragall. Segons que relata la Plataforma per la Llengua, els van demanar que s’identifiquessin, i un dels membres li va demanar el motiu de la identificació. Com que el policia li va respondre en castellà, un altre noi del grup li va demanar que li parlés en català. Una petició que tots els joves es van fer seva. L’agent, però, s’hi va negar i li va contestar: “M’entens perfectament en castellà, així que no penso parlar-te en català.” A més, continua la Plataforma per la Llengua, l’agent va aixecar el to de la conversa i es va adreçar al grup amb pitjors formes. Malgrat que els agents no els van donar cap motiu per a demanar-los la identificació, els joves es van identificar i els agents van marxar.

Un mes després, el 27 de gener, el noi que li havia demanat el motiu de la identificació va rebre una carta informant-lo d’una multa de 300 euros. Li atribuïen haver fet “cants i crits via pública. Transport publ” [sic.], però una infracció de l’ordenança general del medi ambient, que no diu res sobre aquests suposats fets. A causa del context de la sanció, la reacció irada quan van demanar de ser atesos en català, va posar-se en contacte amb la Plataforma per la Llengua, que van ajudar-lo a recórrer la multa, ja que considerava que els fets no són constitutius de cap infracció administrativa.

A més, van denunciar l’agent per haver vulnerat els seus drets lingüístics. Ho van fer per via administrativa a l’ajuntament, explicant els fets i la infracció. A més, van deixar clar que un ciutadà té el dret que un treballador públic se li adreci en català, i el Reglament d’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Barcelona fixa que els treballadors s’han d’adreçar prioritàriament en català als ciutadans, si no és que demanen de ser atesos en castellà.

Denúncia arxivada i segona multa

La Plataforma per la Llengua diu que l’Ajuntament de Barcelona va arxivar la denúncia contra l’agent el 29 de març. Un dia abans la Guàrdia Urbana va obrir un altre expedient contra el mateix noi, que es va afegir a la primera multa. En aquesta ocasió, li atribuïen una infracció de la llei mordassa amb 600 euros de multa perquè deien que s’havia negat a identificar-se, tot i que sí que va acabar lliurant-li la documentació a l’agent. Per tant, totes dues multes sumarien 900 euros.

“Per a Plataforma per la Llengua, la denúncia només és una excusa per justificar una represàlia contra el ciutadà, que es va atrevir a defensar els seus drets lingüístics i a denunciar l’agent”, diuen, i afegeixen: “És revelador que el cos policial no va arribar a obrir l’expedient motivat per la suposada infracció de la llei Mordassa fins gairebé tres mesos després dels fets, una vegada el ciutadà va elevar el cas a l’Ajuntament de Barcelona i un dia abans que la denúncia fos arxivada.”

A banda, l’entitat diu que és especialment greu que la Guàrdia Urbana castigui amb la llei mordassa —criticada per la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa i per la Comissió de Venècia perquè pot ser interpretada de manera arbitrària o desproporcionada— un ciutadà per haver volgut defensar els seus drets lingüístics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor