La Plataforma pels Drets Lingüístics lliura a Enric Morera l’informe anual de vulneracions per parlar català

  • L'informe inclou sis casos de discriminació lingüística presents al País Valencià

VilaWeb
Redacció
04.12.2015 - 15:18
Actualització: 04.12.2015 - 15:42

La Plataforma pels Drets Lingüístics s’ha reunit a les Corts Valencianes per commemorar el Dia dels Drets Lingüístics i recordar al govern que un gran nombre de valencians pateixen de forma quotidiana i sistemàtica discriminació per parlar en català, malgrat estar a l’empara de la llei vigent. La Plataforma ha lliurat un manifest al president de les Corts, Enric Morera, per fer front a la vulneració de drets lingüístics i demanar mesures pal·liatives que posin fi a aquesta discriminació per raó de llengua.

Entre les demandes es proposa implantar lleis de protecció de la pluralitat lingüística i cultural, i aplicar sancions que eviten l’abandó de la llengua a l’escola, als mitjans de comunicació autonòmics i en tots els altres àmbits d’ús. En aquest sentit, la Plataforma pels Drets Lingüístics exigeix la reobertura de la ràdio i la televisió pública en valencià, així com el visionat de canals i emissores d’altres territoris amb els quals el País Valencià comparteix la llengua.

En el manifest també es denuncien les actuacions discriminatòries d’alguns membres dels cossos i forces de seguretat que fan prevaldré el castellà sobre el català, una actitud que coarta la llibertat d’expressió dels ciutadans catalanoparlants. Així, l’entitat cívica recorda que tothom pot denunciar a través de l’Oficina de Drets Lingüístics el tractament discriminatori, les humiliacions o vexacions per parlar valencià a través del correu drets@fev.org.

El català com a requisit públic

Entre les mesures per a afavorir la normalitat de la llengua i posar fi a la discriminació lingüística, es demana introduir el requisit lingüístic en la funció pública, com també establir convenis amb altres administracions per a la formació en la llengua pròpia del País Valencià. ‘Des d’Escola Valenciana fa més de 30 anys que vam fer visible la necessitat que el funcionariat tinga la destresa de comunicar-se en català i atendre correctament la ciutadania’, ha comentat el president de l’entitat cívica, Vicent Moreno, que ha posat èmfasi en el document elaborat per Escola Valenciana el 2013: Accions 30×30 per a seguir avançant amb la normalització del valencià. 30 propostes per commemorar 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià.

Voluntariat per la difusió del català

En aquest sentit, Escola Valenciana ofereix a l’Administració el servei del programa Voluntariat pel Valencià, que enguany compleix deu anys, i durant aquest temps ha aconseguit dotar de la competència oral i la fluïdesa necessària els aprenents de català que hi han participat. L’entitat cívica té una experiència demostrable en el camp de l’assessorament lingüístic i ha recordat que el Voluntariat es troba a l’abast de la ciutadania per a facilitar el contacte i el coneixement de la llengua.

Per altra banda, la Plataforma pels Drets Lingüístics agraeix a la Colla Gatzara la cessió del seu logotip per a la imatge d’enguany del Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià i que, de forma simbòlica, representa una dolçaina com a homenatge i suport al dolçainer d’Obrint Pas, Miquel Gironès, per la recent absolució dels dos policies que el van vexar i discriminar per parlar-los en valencià el 23 de març de 2013 al barri de Benimaclet de València. El cartell és una proposta de Cèsar Amiguet a partir del logotip dissenyat per Dídac Ballester per a la Colla Gatzara de Paterna.

Un informe amb sis casos de discriminació lingüística

1. Continua l’eliminació de les emissions de RTVV
CAS RTVV:
Des del 29 de novembre de 2013 està tancada la radiotelevisió pública de les valencianes i valencians.

2. Continua l’eliminació de mitjans de comunicació en català
CAS CATALUNYA RÀDIO:
Des del gener de 2014 estan tancades les emissions de Catalunya Ràdio, de manera que deixa tot el territori valencià sense cap mitjà de comunicació audiovisual en la nostra llengua d’àmbit autonòmic.

3. Discriminació lingüística en català
CAS MIQUEL GIRONÈS:
La Secció Quinta de l’Audiència de València absol als dos policies nacionals acusats de detenir il·legalment i agredir al dolçainer Miquel Gironès per haver-los parlat en català el març de 2013.

4. Discriminació lingüística a Castelló
CAS CASTELLÓ:
Un conductor és retingut per parlar en català a uns agents de la policia nacional després d’una infracció de trànsit.

5. L’ajuntament d’Elx continua discriminant el català
CAS ELX:
L’Ajuntament d’Elx persisteix en l’exclusió del català i torna a excloure el valencià de la nova retolació turística municipal.

6. La conselleria d’educació no convoca cap plaça de professor/a de català
CAS OPOSICIONS:
La Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana convoca places de personal docent no universitari per a 2015, sense oferir cap plaça de professor/a de català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor