La plataforma No callarem envolta la presó Model per a reivindicar la llibertat d’expressió

  • No Callarem és una plataforma transversal i plural de ciutadans, col·lectius i entitats que treballen plegades en defensa del dret de la llibertat d’expressió

VilaWeb

Redacció

15.04.2018 - 17:55
Actualització: 15.04.2018 - 20:53

‘Envoltem la Model’ ha tancat aquest diumenge les activitats emmarcades en la Setmana per la Llibertat d’Expressió que ha organitzat la plataforma ‘No Callarem’. Quatre escenaris repartits al voltant de l’antic recinte penitenciari han acollit des de concerts fins a debats, passant també per activitats infantils i una zona per prendre un refrigeri. Diversos milers de persones han passat durant el dia per aquesta fira popular i festival de música reivindicatiu, que té com a eix la defensa de la llibertat d’expressió. Un dret que, segons els organitzadors, està en clar perill tenint en compte casos com les condemnes de presó per als rapers Pablo Hásel o Valtonyc, que han actuat durant la jornada.

El raper mallorquí, a menys d’un mes del seu ingrés a la presó si el tribunal Constitucional no invalida la condemna de tres anys i mig de presó ha volgut demanar ‘perdó’ a la reina espanyola i també a algunes polítiques espanyoles per dir que eren unes ‘putes i unes guarres’. També s’ha volgut disculpar davant ‘porcs, rates i gossos’ per comparar-los ‘amb segons quins polítics i poderosos’. D’aquesta manera, Valtonyc deixa ben clar que no li ha sabut greu llençar aquests insults contra membres de la família reial espanyola o polítics de dretes, sinó haver quedat com un ‘masclista i un especista’. A més, ha especificat que segons a quins jutges tampoc demanarà disculpes.

Una proclama atrevida, la del raper mallorquí, que s’integrava en el missatge de la jornada: La llibertat d’expressió és un dret fonamental i està seriosament amenaçada. Aura Ruano, membre del col·lectiu No Callarem, ha assenyalat que aquests greuges a la llibertat d’expressió –amb condemnes a Pablo Hásel, Valtonyc o el col·lectiu de rapers La Insurgencia-, s’han incrementat de manera alarmant en el darrer any. Un any que ha vingut també marcat pels empresonaments i l’exili d’independentistes.

‘Tenim molts casos de repressió i davant d’això no podem callar’, ha assenyalat Ruano, qui ha afegit que el canvi d’ubicació del festival -celebrat a Badalona l’any 2017-, als entorns de la presó Model no ha estat un fet casual. ‘És un lloc històric i simbòlic i aquí fem palès i reivindiquem la injustícia de les condemnes que estan coartant la nostra llibertat d’expressió’, ha apuntat.

Però a banda de la reivindicació, ha imperat durant la jornada el ‘bon rotllo’. Així ho ha percebut en Ges Burgès, d’Igualada. ‘Gent gran, gent petita, diferents maneres de pensar, la veritat és que m’ha emocionat’, ha expressat. ‘És molt maco tanta gent unida pel simple fet de voler expressar la llibertat, de poder dir el que penses sense tenir por’, ha afegit Marien Flores, que acompanyava Burgès. Molts dels assistents han aprofitat la seva assistència aquest diumenge al migdia a la multitudinària manifestació convocada per la plataforma Espai Democràcia i Convivència -i que ha omplert l’avinguda Paral·lel-, per després passar-se a ‘Envoltem la Model’.

L’escenari ‘No callarem’ ha estat el més reivindicatiu amb concerts i parlaments i les actuacions programades de Valtònyc, Pablo Hasél, Núria Graham o Joan Colomo. També hi hagut concerts sorpresa com els de Mishima o Txarango, grups que també hi van participar en l’edició del 2017 a Badalona. L’escenari ‘Carne cruda’ s’ha reservat al debat i als concerts de petit format com el de Tory Sparks. També s’ha retransmès per ràdio xerrades per on passat personalitats com Marina Garcés, Willy Toledo, Pau Vallvé, Aina Torres o la cantant Amparaonia. D’altra banda, també s’ha instal·lat l’escenari ‘Soundsystem’, amb un marcat regust jamaicà, i un altre espai amb activitats infantils de la mà de Toctojocs.

La Setmana per la Llibertat d’Expressió tanca amb 3.000 assistents

La Setmana per la Llibertat d’Expressió va arrencar el passat 9 d’abril amb el llançament del videoclip ‘Los Borbones son unos Ladrones’, on diferents artistes, entre rapers, grafiters o ballarins apareixen recitant versos dels rapers condemnats per assegurar que ‘la por en cap cas serà una mordassa’. La jornada d’inauguració va ser dimecres amb ‘Arts, moviment i activisme’, on durant tota la tarda es van dur a terme espectacles de dansa i ‘performance’ així com l’exposició col·lectiva ‘Konvent Puntzero’.

Una altra de les jornades destacades va ser la de dissabte, amb el debat ‘Veus contra la repressió’, al teatre de l’antiga presó Model. Coordinat per Òmnium Cultural, va comptar amb la presència de Ben Emmerson, advocat especialitzat en drets humans i representant de Puigdemont, Sànchez, Cuixart i Junqueras davant l’ONU. A més, també van expressar les seves opinions i reflexions l’activista irlandès Bill Shipseu, fundador d’Arts of Amnesty. Emotius també van ser els testimonis de Txell Bonet, companya de Cuixart, i de Diana Riba, dona de Raül Romeva, les quals esperen que els seus companys surtin algun dia de la presó.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor