La Plataforma en Defensa de l’Ebre alerta sobre els projectes d’interconnexió

  • El moviment antitransvasament proposa de reactivar les mobilitzacions en la dinovena assemblea

VilaWeb
Redacció / ACN
16.03.2024 - 02:38
Actualització: 16.03.2024 - 12:11

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) alerta de la reaparició del projecte d’interconnexió de xarxes amb el Segre a través del canal Segarra-Garrigues. Així ho ha destacat el portaveu de l’entitat Joan Antoni Panisello, qui ha apuntat la detecció d’aquest escenari a les portes de la temporada turística. Una preocupació que se suma a altres propostes que rebutgen frontalment, com la dessaladora de Cunit o la connexió entre Constantí i Olèrdola. La interconnexió de xarxes amb el Segre la va plantejar per primer cop arran de la sequera de 2008 el govern tripartit. En el marc de la dinovena assemblea de l’entitat, el moviment antitransvasament preveu reactivar les mobilitzacions ciutadanes, si bé no ha concretat els detalls sobre la cita.

Unes 200 persones han assistit a la dinovena assemblea de la Plataforma en Defensa de l’EBRE (PDE) que s’ha celebrat aquest divendres al vespre a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa. Una trobada en què el moviment ha compartit la preocupació que els generen els diferents projectes d’interconnexions de xarxes que hi ha damunt la taula i ha criticat la pressió mediàtica per aquesta qüestió que s’exerceix envers el territori. Així, han reiterat el seu rebuig envers la connexió entre Constantí i Olèrdola a través d’una canonada, a la vegada que s’han mostrat contraris a la dessaladora de Cunit.

Paral·lelament, han alertat de la reaparició del projecte de connexió de xarxes amb el Segre, afluent del riu Ebre, a través del canal Segarra-Garrigues. La proposta es va plantejar inicialment arran de la crisi de sequera del 2008, amb el govern tripartit. En aquest context, Joan Antoni Panisello, un dels portaveus de la PDE ha criticat que no s’executessin les obres previstes en aquell moment, que defensa que haurien evitat la situació actual.

Davant d’aquest escenari, el moviment antitransvasament ha celebrat el suport institucional rebut en els darrers mesos per part d’ajuntaments i consells comarcals que han aprovat la moció impulsada per la plataforma i que s’oposa a la interconnexió de xarxes. “Ara reforçarem el front social”, ha afirmat Panisello.

Una mobilització no condicionada per les eleccions catalanes

Amb aquesta voluntat, pròximament es convocarà una mobilització a les Terres de l’Ebre, si bé de moment encara no es coneix data ni lloc exacte. La convocatòria d’eleccions al Parlament, segons l’entitat, no condicionarà el calendari de protestes, si bé confien que el pròxim executiu català no permetrà un transvasament de l’Ebre.

D’altra banda, la PDE participarà en una manifestació prevista el 6 d’abril a Girona, per donar suport a les entitats ecologistes que denuncien la sobreexplotació del riu Ter.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor