12.12.2017 - 09:57
|
Actualització: 12.12.2017 - 09:58
El ple de l’Ajuntament de Girona ha aprovat de canviar el nom de la plaça de la Constitució per la de l’1 d’octubre del 2017. D’aquesta manera, el consistori ha acordat de fer ‘un acte de reconeixement’ als gironins que han vist ‘trepitjats els seus drets i llibertats individuals i col·lectius’, arran de la violència de la policia espanyola el primer d’octubre.
L’Ajuntament ha deixat clar el seu posicionament institucional a través d’una moció d’urgència que han consensuat CiU, ERC i la CUP. A més de l’aval dels tres grups, el text també ha rebut el suport del PSC. En canvi, tant Ciutadans com el PPC hi han votat en contra i han qualificat la proposta de ‘populista, victimista i electoralista’.
La batllessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha subratllat que portar al ple el canvi de nom de la plaça ha estat ‘un acte de dignitat’ per donar resposta al ‘clam popular’ que reclamava rebatejar la plaça, atès que ‘en nom de la constitució [espanyola], l’estat [espanyol] va fer servir la violència per impedir l’acte més pur de la democràcia, que és votar’.
De fet, la moció arriba cinc dies després de l’encartellada que va tenir lloc a la mateixa plaça -coincidint amb el Dia de la Constitució- en què ja se la va rebatejar simbòlicament.
La moció recorda les càrregues policíaques contra col·legis electorals, ‘amb material antiavalot i pilotes de goma, prohibides a Catalunya’. El text subratlla, però, que la ciutadania de Girona, ‘en lloc de rendir-se’, va protegir les urnes ‘en un acte de dignitat, de protesta i de manifestació de la voluntat democràtica’.
L’escrit va més enllà del dia del referèndum i recorda que, malgrat la crida al diàleg del govern de la Generalitat, la resposta de l’estat espanyol ha estat ‘l’empresonament i l’exili del govern, i l’aplicació del 155’.