La plaça de bous, plena a vessar per a ‘l’Homenatge a València’

  • Acció Cultural organitza l'acte, després de setze anys de prohibicions dels governs del PP

VilaWeb
Redacció
23.04.2016 - 20:37
Actualització: 15.12.2016 - 05:24

La manifestació multitudinària del Vint-i-cinc d’Abril ha precedit la Festa per la Cultura ‘Homenatge a València’, que ACPV ha preparat a la plaça de bous de València, amb les entrades exhaurides de fa dies. Després d’una dècada i mitja de prohibició de les administracions del PP a l’ús d’aquest espai, amb el canvi de govern ACPV hi torna amb un cartell de luxe de cantants i grups valencians i de la resta del país, de Lluís Llach a Al Tall, passant per Feliu Ventura, Pau Alabajos, Miquel Gil, la Gossa Sorda… I també amb un ampli suport institucional, que va des del govern del Principat i les Illes fins a ajuntaments del País Valencià: Alacant, Castelló de la Plana, València, Vila-real, Vall d’Uixó i Almàssora. També hi col·laboren cinc universitats públiques valencianes (Jaume I de Castelló, València, Politècnica, Alacant i Miguel Hernàndez d’Elx) i la Diputació de València.

L’ ‘Homenatge a València’ ha comptat amb moments per a la memòria de Guillem Agulló i Miquel Grau, així com per a la diputada al Parlament i expresidenta d’Òmnium Cultural Muriel Casals, recentment desapareguda. Ha estat, en paraules dels organitzadors, la recuperació d’un espai públic per reconèixer aquells que han mantingut encesa la flama de la llengua i la cultura durant 20 anys.

Especial significació ha tingut la presència de Lluís Llach, que va ser el darrer artista en participar en un acte d’Acció Cultural a la plaça de bous, l’any 2000, amb l’espectacle ‘Germania’ i el retorn d’Al Tall, expressament per aquest acte, interpretant ‘A Miquel Grau’ i ‘El Tio Canya’.

Feliu Ventura, Aspencat, Carraixet, Clara Andrés, Smoking Souls, Carles Belda, Amadeu Vidal, Prozak Soup, Rafa Xambó, Mireia Vives, les col·laboracions en acústic de La Gossa Sorda i Aspencat, Andreu Valor, Joan Amèric, Miquel Gil, Candela Roots, Sva-ters, Sèrman Mànser, Senior i el Cor Brutal, Cris Juanico, Ovidi3, Carles Santos i Tomàs de los Santos han completat el cartell.

Entremig de les actuacions, el president d’Acció Cultural del País Valencià Joan Francesc Mira s’ha adreçat als assistents per donar les gràcies a la gent que ha fet costat ACPV “en temps molts durs de repressions i multes” i aquells que s’han esforçat per fer possible el canvi al País Valencià.

“Els temps canvien i l’aire es fa més bo de respirar, l’abril ens porta ganes de futur” ha dit Mira que ha remarcat que els valencians ja no volen “falsedats ni censura ni corrupció ni polítics podrits” .

El president d’ACPV ha remarcat hi ha “un projecte de país millor: fer País Valencià” Mira ha afegit que això significa un país amb respecte i dignitat, estima del territori i pel benestar de la gent així com “comprendre que llengua i cultura són elements fonaments integradors part de la nostra substancia”.
Amb tot, ha reclamat “fites concretes, palpables i exigibles” als nous governants, com una nova RTVV, el retorn de TV3, una llei d’igualtat lingüística i un finançament més just.

“Estarem atents perquè els nostres representants no s’adormin, posin fil a l’agulla i tradueixin ja en fets tots aquest anhel que avui es concentra”, ha dit Mira, per concloure: “El nostre país ens reclama. Ha començat un temps nou i falta molt a feina per fer. Visca el País Valencià”.

Quinze anys de prohibicions i resistència
L’any 2000 ACPV va celebrar la diada a la plaça de bous per darrera vegada. I l’espectacle que havia començat a preparar per a la del 2001 ja no es va poder fer perquè les institucions, governades pel PP, ho van impedir. Aleshores començà un període en què els governs del PP van prohibir tota mena de manifestació valencianista en aquell espai. Fou una època de censura i persecució política, amb episodis molt greus, com el tancament de les reemissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià.

Arran del recent canvi de color polític, ara ACPV ha pogut recuperar el festival i, alhora, pot fer ús d’aquest espai únic que els havia estat vetat. I ho fa amb un espectacle d’homenatge a València, amb moltes col·laboracions. Així el presenta l’organització: ‘Serà un concert especial i emotiu, per a fer visibles els amplis sectors del nostre país que aposten per la llengua i la cultura, que durant vint anys n’han fet possible la pervivència i la renovació, i que han treballat per alimentar l’esperança i multiplicar-la.’

Informació relacionada:

Tots els vídeos del concert a la plaça de bous de València del 2016

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor