La pirotècnia tem pel seu futur, sense ajudes i amb un 95% menys de facturació

  • El sector avisa que sense ajudes directes perilla un ofici tradicional

VilaWeb

EFE

31.01.2021 - 12:13
Actualització: 31.01.2021 - 18:41

El sector pirotècnic del País Valencià tem per la seva continuïtat colpit per la crisi de la pandèmia, que ha deixat caigudes del 95% de la facturació. Sense ajudes directes que compensin les enormes despeses fixes i els mantinguin després d’un any en blanc, i el colp de no tenir Falles el 2021, perilla un ofici tradicional. La presidenta de l’Associació Valenciana de Pirotècnia (Piroval), María José Lora, ho ha explicat a EFE. L’associació engloba gairebé una trentena d’empreses pirotècniques del País Valencià, actualment sense activitat en fabricació ni en trets i sobrevivint amb prou feines amb els estalvis minvants.

“La situació ja no es pot aguantar”, ha dit Lora, que explica que la majoria són petites empreses, gairebé totes amb ERTO i amb importants despeses fixes de manteniment de les instal·lacions, com ara les pòlisses d’assegurances, i sense les ajudes que necessiten per a poder-hi fer front. Han caigut les Falles, que impliquen el 30% de la facturació, i els espectacles d’estiu, temporada alta del sector.

“Els estalvis s’acaben i, si no hi ha cap ingrés ni cap ajuda, això s’acaba”, ha explicat Lora, que és també responsable de la pirotècnia Caballer FX Global Foc, de Montcada (Horta Nord). “És una situació sense precedents.” Ha reconegut que “no hi ha hagut tancaments” però “pràcticament totes les empreses van tenir acomiadaments i després es van acollir a un ERTO” i han anat “sobre la marxa, aguantant”, tot i que ara estan tots sense activitat.

Caigudes de facturació

Aquest sector, de fort caràcter tradicional i artesà, va veure com la suspensió de les Falles del 2020 i de la campanya d’estiu per la crisi de la pandèmia agreujava la “delicada” situació que ja vivien, especialment per les fortes inversions que van haver de fer per a adequar-se a la nova normativa de seguretat. “La facturació en general s’ha reduït un 95%”, ha sintetitzat Lora, que ha recordat que a final d’estiu Piroval va fer un informe de la situació del sector que concloïa que, en cas de no reactivar-se els espectacles de focs artificials ni el consum de pirotècnia, existia “de debò un perill de desaparició a curt termini”.

L’informe va abastar l’anàlisi del tercer trimestre del 2020, amb càlculs dels últims tres mesos, i es platejava una caiguda mitjana estimada de vendes d’entre el 80% i el 93% i que fins i tot podria arribar al 100% a causa de l’anul·lació total dels espectacles pirotècnics.

Dubtes sobre la continuïtat

L’anunci d’un nou any sense Falles no és una bona notícia per al sector, que concentra el 30% de la seva facturació a les festes de març, encara que Lora és optimista i confia que aquest estiu la situació pugui reactivar-se: “Hauria estat important que se celebressin les Falles perquè això anima les següents campanyes, però almenys hem demanat poder celebrar algun espectacle a l’abril, maig o juny encara que no tingui relació fallera perquè s’ha demostrat, amb algun tret aquest estiu, que sanitàriament poden ser segurs.”

Confia que aquest estiu el sector es posi a treballar. “Si no la pirotècnia desapareixerà encara que vull ser optimista”, ha ressaltat Lora, que ha instat les administracions a adaptar-se: “Si han de quadricular el terra per a garantir les mesures, que ho facin, perquè un segon any en blanc no ho podem aguantar.”

“Encara que tinguis capacitat econòmica per a suportar-ho, arriba un moment en què com que no veus interès per part de l’administració, penses que per a continuar igual, t’atures i dubtes si continuar”, ha afegit.

Ofici artesanal en perill

La propietària de la Pirotècnia Reyes Martí de Borriana (Plana Baixa), Reyes Martí, ha assegurat a EFE que el teixit empresarial pirotècnic estava “tocat i enfonsat” i que el sector no aguantaria “un altre any en blanc com el 2020”. Ha recordat que a les despeses fixes laborals s’uneixen les inversions per a adaptar els tallers al nou reglament, i ha reclamat ajudes directes i exempcions fiscals, “com a mínim, per a cobrir aquestes despeses”.

“No sé si arribarem vius a estiu, sobretot després del colp que implica l’anunci que no hi haurà Falles, que concentren el 30% de la facturació”, ha dit Martí, que ha assegurat també que “a escala internacional, l’any 2020 ha estat un zero” quant a ingressos.

“Un altre any en blanc és la fi del sector”, ha insistit la pirotècnica, que va passar la covid al principi de la pandèmia i encara en té seqüeles. Lamenta que si els fabricants tanquen, es perdrà l’ofici tradicional de la pirotècnia: “Les escoles són les mateixes fàbriques on s’investiga i s’ensenya.”

Ha dit que li molestava de veure els centres comercials oberts i que una activitat com els espectacles de focs artificials, que ha demostrat que és segura, estigui aturada, i ha dit que els pocs trets que havia disparat al seu poble havien evidenciat que s’havien “reinventat” tant en la forma de disparar, des de diversos punts, com de veure’ls, “des dels balcons i les finestres de casa”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor