La petita banca especialitzada manté millors ràtios de solvència que els grans grups

  • Els petits bancs especialitzats registren millors ràtios de solvència que els grans grups, segons demostren les dades de 2016 del ràtio CET1 'phase-in', exigit pel Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d'Espanya.

VilaWeb
Redacció
10.09.2017 - 12:40

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

Els petits bancs especialitzats registren millors ràtios de solvència que els grans grups, segons demostren les dades de 2016 del ràtio CET1 ‘phase-in’, exigit pel Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d’Espanya.

Segons dades de l’Associació Espanyola de la Banca (AEB) i les pròpies entitats, el banc millor posicionat a Espanya és Banc Mediolanum, amb un 37,49% i 1.710 milions d’actius.

Aquesta xifra suposa pràcticament duplicar el ràtio de la segona entitat amb un millor ràtio de solvència, Caixa Rural, que va registrar l’any passat un CET1 del 21,3%, seguida de Banca March, amb un ràtio del 20,55%.

Entre els grans, la majoria ha augmentat o mantingut la seva CET1, com en el cas de Santander –el que compta amb un major nivell d’actius–, en el qual el ràtio descendeix amb prou feines dues centenes, del 12,55% al 12,53%.

Bankia va registrar el major increment en el ràtio de solvència l’any passat, en augmentar del 13,96% al 15,80%, seguit del Sabadell que va incrementar la seva ràtio de solvència mitjà punt, de el 11,50% al 12,00%; CaixaBank va augmentar la seva ràtio de solvència del 12,90% al 13,20%, i BBVA ho va incrementar del 12,09% al 12,20%.

Per demostrar la seva solvència, les entitats financeres estan obligades pel regulador, tant el BCE com el Banc d’Espanya, a mantenir un percentatge de capital en relació als seus actius amb risc, sent el CET1 el més usual.

RISCOS

No obstant això, els experts recorden que, a pesar que el CET1 segueix sent el principal paràmetre per mesurar la solidesa d’una entitat financera, cal valorar altres aspectes, entre els quals destaquen, per exemple, el nivell de capitalització.

El professor de finances d’Esade Jesús Palau ha explicat a Europa Press que la banca europea, en general, està mal capitalitzada –a Espanya, ha exceptuat a Mediolanum, Caixa Rural i Banca March–, la qual cosa ha atribuït, en part, al fet que el BCE té nivells d’exigència menys estrictes quant a nivell de capital que altres reguladors, com la Reserva Federal dels Estats Units.

Ha argumentat que els actius amb risc sobre els quals es calcula el ràtio de solvència suposen, en la majoria de casos, la meitat del total d’actius de l’entitat, per la qual cosa el CET1 no és el millor indicador per determinar la salut bancària.

El professor de Iese Jorge Soley ha explicat a Europa Press que si s’analitzessin els ràtios de rendibilitat “hi hauria moltes sorpreses”, ja que els bancs espanyols necessitarien augmentar el seu nivell de recursos propis.

Entre els principals riscos que poden afectar a les entitats bancàries, Soley ha posat l’accent en la necessitat de modificar la política monetària del BCE i augmentar els tipus d’interès, i també ha alertat que encara existeix un nivell de morositat massa elevat.

Ha indicat que la petita banca com Mediolanum i Banca March necessiten molt menys capital que els bancs comercials, ja que s’especialitzen en inversió i en banca privada, amb menys riscos associats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor