14.04.2022 - 19:43
|
Actualització: 14.04.2022 - 22:59
[Actualització a les 22.57: El ministeri de Defensa rus ha reconegut finalment que el Moscou s’ha enfonsat en alta mar. No ha aclarit, però, com ha passat. Ucraïna insisteix en que l’han enfonsat amb un atac amb míssils]
La guerra provocada per la invasió russa d’Ucraïna es troba en un moment estrany i especialment perillós. Les forces russes han abandonat el setge de Kíiv i les ciutats del nord, en un reconeixement tàctic del seu fracàs, i ara es concentren per atacar el Donbass.
Putin necessita una victòria a curt termini i per això la narrativa del Kremlin ha canviat. Ara Rússia parla únicament de recuperar tot el Donbass i d’establir un corredor terrestre fins a Crimea. Però en aquest context, la destrucció del creuer Moscou, el vaixell insígnia de la flota russa a la mar Negra, és una de les pitjors notícies que podria rebre el Kremlin.
Una situació encara per aclarir
Encara no sabem què ha passat. En aquest moment, la vesprada del 14 d’abril, no hi ha cap confirmació independent de l’estat del vaixell ni imatges que puguen acreditar cap de les dues versions contradictòries que Rússia i Ucraïna ofereixen. Per tant, no es pot assegurar encara, com afirma Ucraïna, que el Moscou haja estat atacat amb míssils Neptú per les forces armades d’Ucraïna.
Sí que és veritat que la primera notícia sobre els problemes d’aquest vaixell han vingut d’Ucraïna. Concretament, a primera hora del matí, el cap de les forces ucraïneses a Odessa, Maxim Martxenko, ha anunciat pel seu canal de Telegram que el Moscou havia estat atacat amb míssils Neptú i començava a enfonsar-se.
Dues hores després, Rússia, per mitjà de l’agència TASS, ha reconegut que hi havia un incendi a bord del Moscou i que els seus 500 ocupants havien estat rescatats per altres vaixells. Però TASS ha negat que la causa de l’incendi fos cap atac i ha dit que s’havia calat foc dins el vaixell mateix. En aquest sentit, cal remarcar que no hi ha notícies que, anteriorment, cap vaixell de les característiques i la importància del Moscou haja tingut un incendi a bord així de devastador. Menys encara, en temps de guerra. Per tant, fins i tot si es demostrés que no ha estat a causa d’un míssil ucraïnès, l’incident deixaria en molt mala posició la flota russa.
El míssil Neptú, una arma que podria canviar la guerra
La clau de l’afer és si el Moscou ha estat, efectivament, atacat amb míssils Neptú o no. El Neptú és un míssil desenvolupat a Ucraïna i que no s’havia fet servir mai en una guerra real. En teoria, el Neptú pot atacar amb èxit un objectiu situat a 500 quilòmetres de distància del lloc del llançament. No se sap quants míssils d’aquest tipus té Ucraïna, però és evident que si aquesta arma és capaç d’enfonsar un vaixell a tanta distància, encertant el blanc, tota la flota russa al Bàltic està amenaçada. Una flota que ara mateix té uns cinquanta vaixells, cap dels quals de la importància i la capacitat del Moscou.
Això complicaria molt l’operació ambicionada per Rússia d’unir per terra Crimea amb el Donbass i Rússia i, a més, faria molt difícil qualsevol operació de desembarcament amfibi, com la que caldria per a atacar Odessa o mantenir el ritme d’atacs que Rússia ha fet fins ara.
Per acabar-ho de complicar, Rússia no podrà reemplaçar un vaixell com el Moscou, el segon en l’escala militar del país després del portaavions Almirall Kuznetsov, perquè els altres dos que té no són pas a la mar Negra sinó al Pacífic i a la mar del Nord i, a més del temps de viatge que necessitaria per a arribar-hi, Turquia no deixarà passar cap vaixell d’aquestes característiques pels estrets mentre dure la guerra.
Fins i tot si no fos un míssil, seria molt mal senyal
Si es confirma, doncs, que el Moscou ha estat inutilitzat, s’enfonse o no, per un atac de míssils, la guerra canviarà completament, perquè la superioritat russa a la mar estarà clarament compromesa.
Siga l’atac d’un míssil o un incendi accidental, la pèrdua del Moscou és una mala notícia per a Rússia per dues raons més.
La primera és òbvia: la moral de les forces ucraïneses puja fins als núvols i, en canvi, la de les forces russes baixa. I en una guerra, la moral és una arma clau.
La segona no és tan òbvia però és molt més important. D’ençà del començament de la guerra, ja s’ha constatat unes quantes vegades un baix nivell de capacitat operativa de l’exèrcit rus que resulta sorprenent. Cometen errades monumentals i fallen en operacions rutinàries que un exèrcit normal faria sense cap problema. Aquesta constatació es multiplicaria si, finalment, es demostrés que el Moscou no ha estat inutilitzat per un míssil sinó per un error inexplicable de la pròpia tripulació.
Rússia és avui una superpotència militar perquè és una superpotència nuclear. Però la guerra d’Ucraïna posa sobre la taula la hipòtesi que el seu exèrcit regular, no nuclear, és una força pèssima, molt antiquada i mal preparada, incapaç de lluitar de manera efectiva contra qualsevol exèrcit europeu. I això, a llarg termini, és més perillós per a Rússia que l’atac d’un míssil Neptú.