11.07.2022 - 12:55
Hosbec i Apha, les dues associacions patronals del turisme més importants del País Valencià han demanat avui tots els grups parlamentaris de les Corts que no tramiten la llei de la taxa turística. Segons Hosbec, la patronal que lidera l’empresari hoteler de Benidorm, Pere Mayor, abandonar la tramitació de l’impost seria un exercici de coherència i de responsabilitat amb la situació actual. “No hi ha treva i el panorama es complica a mesura que passen les setmanes perquè totes les autoritats econòmiques i acadèmiques anuncien uns mesos i uns anys molt difícils”.
El sector turístic s’ha unit al voltant de la plataforma No a la taxa turística i espera que tots els grups polítics aparquen la tramitació de la llei.
“En les condicions actuals ningú entendria la posada en marxa d’un ou impost completament innecessari. Amb una economia afeblida, una inflació desbocada, un empobriment generalitzat dels ciutadans espanyols i europeus, continuar amb aquesta tramitació pesarà com una llosa sobre les empreses i els treballadors del sector”, afirmen els empresaris.
Un impost voluntari
La implantació d’un impost turístic és un dels punts de l’acord que el 2019 va permetre la reedició de l’acord del Botànic. A finals de desembre, els síndics del PSPV, Compromís i Unides Podem van presentar i signar un acord que preveia la redacció d’una llei que ara arriba a les Corts Valencianes. Dijous, al darrer ple abans de les vacances d’estiu, se n’ha d’aprovar la tramitació.
La setmana passada el PSPV es va desmarcar dels socis. La síndica Ana Barceló argumentava que l’actual situació econòmica no feia recomanable la tramitació de la llei. Els altres dos socis van acusar els socialistes de voler trencar el pacte. La vice-presidenta Aitana Mas deia en aquesta entrevista a VilaWeb que no es plantejava la hipòtesi que els socialistes no compliren amb l’acord.
En les últimes hores, el PSPV ha canviat lleugerament el discurs dient que no s’oposaran a la llei, però demanaran als municipis governats pels socialistes que no l’apliquen.
Aquesta és precisament una de les característiques de la llei. No és d’administració obligatòria a tot el país, sinó que dependrà de la decisió de cada municipi. A més, l’articulat ja contempla una moratòria d’un any per a començar a aplicar l’impost turístic.