El candidat d’extrema dreta, Louis Aliot, el més votat de les eleccions municipals a Perpinyà

  • Al conjunt de Catalunya Nord la participació ha baixat de més de vint punts

VilaWeb

Redacció

15.03.2020 - 12:34
Actualització: 15.03.2020 - 23:56

Louis Aliot, del partit d’extrema dreta Agrupament Nacional (RN), és el candidat més votat a la primera tanda de les eleccions municipals a Perpinyà, amb el 35,65% dels vots.

Tanmateix, com que cap llista no ha arribat al 50% dels vots, s’haurà de fer una segona tanda diumenge vinent, que pot comptar amb quatre candidatures. Després d’Aliot, l’actual batlle Jean-Marc Pujol (Els Republicans) ha obtingut el 18,43% dels vots; la candidata dels Verds, Agnès Langevine, ha estat tercera força (14,51%); i Romain Grau, de LREM, ha assolit el 13,17%.

Ara cal veure quins acords hi ha i si la resta de candidats són capaços de formar una sola llista per a evitar la victòria de l’extrema dreta. Independentment del resultat, la candidatura més votada a la segona volta obté automàticament més del 50% dels regidors en joc.

Com era previsible, a Catalunya Nord hi ha hagut un retrocés de participació respecte a les eleccions del 2014. Si a les 12.00 ja havia baixat de punts, a les 17.00 –una hora abans de tancar els col·legis– s’ha reduït més de vint punts. A aquesta hora la participació era del 42,10%, i el 2014 era del 64,57%. A Perpinyà la xifra definitiva de participació ha estat del 39,76%, la més baixa que es recorda.

Dijous, el president francès, Emmanuel Macron, va fer una crida a romandre a casa, va ordenar el tancament de les escoles i va prohibir els actes amb més de cent persones. Tanmateix, i tot i els rumors d’aquests darrers dies, les eleccions municipals a l’estat francès no s’han ajornat pas.

La votació no s’ha fet en un moment gaire bo per a Macron, per la baixa popularitat arran de la reforma de les pensions i perquè el seu partit té una estructura territorial dèbil per a configurar llistes municipals. Per la seva part, els Republicans i el Partit Socialista batallaran per conservar el poder local i les grans batllies, després d’haver estat relegats en les eleccions presidencials, legislatives i europees. Uns bons resultats podrien fer que es recuperessin per a futures cites electorals, mentre que una derrota les podria impel·lir a una descomposició encara més accelerada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor