07.05.2020 - 03:54
|
Actualització: 07.05.2020 - 07:39
La Llotja Virtual de la Cambra de Comerç de Barcelona organitza el cicle ‘Reactivem-nos‘, unes jornades virtuals en què es proposa un debat a fons sobre si la pandèmia pot inspirar un nou model econòmic. A les jornades hi participen més de set mil persones. L’objectiu és convertir la crisi en una oportunitat, tot aportant reflexió i eines per a dibuixar propostes de futur, amb els actors més dinàmics del teixit empresarial afectat per la crisi.
Ahir es va fer la primera jornada del cicle i avui hi haurà la segona, en què s’analitzarà de manera transversal la delicada situació dels autònoms i de quina manera poden encarar la crisi. També s’hi parlarà de la transformació digital de les empreses i de la manera d’aprofitar el moment actual per incorporar el potencial de les noves tecnologies i la digitalització, tant en els processos comercials com en els de fabricació. Finalment, s’hi tractarà de la manera com els mercats internacionals s’hauran d’adaptar a les circumstàncies creades per la crisi del coronavirus sense rebaixar els objectius.
Sens dubte, la taula més esperada del dia és la que tanca la jornada i que qüestiona si la crisi actual pot ser un revulsiu per a crear una nova economia. Hi participaran el periodista i activista social David Fernàndez; Ángel Castiñeira, director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’ ESADE; i Jordi Sunyer, catedràtic de medicina preventiva i salut pública de la Universitat Pompeu Fabra. Debatran quines han de ser les bases d’aquesta nova economia i en quins valors s’han de fonamentar.
Clausuraran l’acte el president del Cambra del Comerç, Joan Canadell; la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Chacón; i el vice-president del govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonés.
Heus ací programa sencer d’avui:
10.00: ‘Reactivem els autònoms’
La primera taula anirà dedicada als autònoms, un col·lectiu castigat fortament per l’aturada de l’economia i que ha vist caure els ingressos dràsticament. El fil conductor d’aquesta sessió serà l’optimisme i la manera d’enfocar les nostres aptituds per treure’n la part millor, com una possibilitat d’anar endavant en una situació que pot ser un cataclisme.
Hi participaran: Xavier Sunyer, enginyer industrial, empresari i representant de Saileforners, SL; Víctor Küppers, llicenciat en administració i direcció d’empreses i professor universitari; i Jordi Martí, coordinador d’Autònoms de la Cambra.
11.00: ‘Reactivem la transformació digital’
El big data, la intel·ligència artificial, el 5G, la impressió 3D i el blockchain són algunes de les tecnologies que canvien els processos comercials i, alhora, són font d’innovació en l’àmbit empresarial. Però si no és ara, quan aprofitarem el potencial de les noves tecnologies i la digitalització en els processos comercials i de fabricació? D’això es parlarà en aquesta taula.
Hi intervindran Dani Marco, director de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya; Eva García, directora de vendes corporatives de Google; Vanessa Galbany, directora de transformació digital de Doxa Innova & Smart; Aintzane Arbide, gerent de 3D Factory Incubator; i Albert Pijuan, conseller delegat de XCOM Digital Business.
12.00: Reactivem els mercats internacionals
La pandèmia ha obligat a restringir la mobilitat internacional, cosa que ha tingut impacte no solament en el moviment de persones, sinó també en les exportacions. En aquesta taula s’explicarà la importància del comerç internacional i com haurà d’adaptar-se a la situació post-Covid-19.
Hi intervindran Eduard Cifuentes, director general de Sumal; Jaume Arcarons, conseller delegat de Grup Alvic; i Montse Martí, consellera delegada de MartiDerm.
15.00: Reactivem el km 0
Una vegada superada la pandèmia, els consumidors començaran a valorar més els productes de proximitat? És una de les preguntes que respondran representants del sector.
Hi parlaran Josep Ametller, director general d’Ametller Origen; M. Àngels Morgó, de la Balear; i Josep Abril, dissenyador. Moderarà: Marta Roger, fundadora de SAT Can Roger i de la Païssa.
16.00: Reactivem la nova economia
El sotrac que la Covid-19 ha causat sobre l’economia hauria de servir per a repensar el nostre model econòmic, però quines haurien de ser les bases i els valors d’aquest nou sistema?
Hi intervindran Ángel Castiñeira, director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’Esade; Jordi Sunyer, catedràtic de medicina preventiva i salut pública de la Universitat Pompeu Fabra; i David Fernàndez, periodista i activista social.