14.10.2024 - 01:50
|
Actualització: 14.10.2024 - 07:59
David Garcia regenta des de fa vuit anys el forn de pa el Castell, a Tona (Osona). Amb la consciència que cal lluitar contra el malbaratament alimentari, s’ha inventat una cervesa rossa amb l’excedent de pa del negoci. “La cosa està massa fotuda per a anar llençant aliments, i desgraciadament se’n llencen molts i moltes tones”, lamenta.
Després d’unes quantes proves, i gràcies a la seva passió per la cervesa, la Panarra ja es comercialitza al seu forn i en alguna botiga del poble. És una cervesa rossa elaborada amb un 36% de pa sec, de 5,4 graus i “amb un punt final de crosta de pa”. Cul inquiet de mena, ja barrina més productes que podria elaborar amb els excedents, com una cervesa negra o un licor.
Ara fa gairebé quinze anys, a aquest forner els Reis li van portar un regal ben especial, un kit per a fer cervesa a casa. D’ençà de llavors, el seu interès per aquest món va anar creixent. Perquè, tot i que la seva activitat principal sempre ha estat la de forner, la feina i la passió han acabat convergint.
Després d’haver treballat molts anys en una panificadora, el 2016 Garcia es va plantar pel seu compte a Tona, on agafà el relleu d’un altre forner. Com s’havia fet antigament, David Garcia també intercanviava l’excedent de pa amb algun pagès, per no haver de llençar res. Però pensava que podia fer-hi alguna cosa més. “Si el pa és fet de blat, per què no podem fer una cervesa de pa?” Aquesta és la idea de què va néixer la Panarra.
Va començar a investigar i va veure que al Regne Unit ja hi havia gent que anava per aquest camí. Les primeres proves que va fer no van sortir bé. Ho va haver de llençar tot. Però no es va rendir, i va continuar provant. I enguany n’ha pogut elaborar dos lots, un de tres-centes ampolles i un altre de quatre-centes.
La cervesa com a sortida per a gestionar l’excedent
Garcia descriu la seva cervesa com “una rossa fluixeta, gens amarga tot i ser artesana, amb un punt final de crosta de pa i aromes de préssec i fruita madura”. Assegura que és una cervesa de molt bon beure, i té molt bona acceptació entre la gent que l’ha tastada. Amb tot, veu molt clar que, encara que li vagi bé, no fabricarà més pa del compte per poder elaborar més cervesa. “Quan hi hagi excedent, farem cervesa –ha dit–.Tant de bo el dia de demà hagi d’anar a picar als forns de Tona per agafar més pa i poder fer més birra”, afegeix.
El projecte “no panarra” de David Garcia, tal com li agrada d’anomenar-lo irònicament, no s’acaba amb la cervesa rossa. Ja fa proves amb una cervesa negra, que segurament sortirà al desembre. També vol fer una cervesa estacionària amb les restes de brioxeria i les coques que elabora per Sant Joan, i un licor amb pa sec.