La Panarra, la innovadora cervesa elaborada amb els excedents de pa d’un forn de Tona

  • "Està la cosa molt fotuda com per anar llençant aliments" assegura David Garcia, el forner que va tenir la idea

VilaWeb
Redacció / ACN
14.10.2024 - 01:50

David Garcia regenta des de fa vuit anys el forn de pa el Castell, a Tona (Osona). Conscienciat contra el malbaratament alimentari, aquest forner s’ha inventat una cervesa rossa amb l’excedent de pa del seu negoci. “Està la cosa molt fotuda com per anar llençant aliments, i desgraciadament se’n tiren molts i moltes tones”, ha lamentat. Després de diverses proves i gràcies a la seva passió per la cervesa, La Panarra ja es comercialitza al seu forn i en alguna botiga del poble. Es tracta d’una cervesa rossa elaborada amb un 36% de pa sec, de 5,4 graus i “amb un punt final de crosta de pa”. Cul inquiet de mena, ja barrina altres productes que podria elaborar amb els excedents com una cervesa negra o un licor.

Ara fa gairebé quinze anys, en aquest forner els Reis li van portar un regal ben especial, un kit per fer cervesa a casa. D’ençà de llavors, el seu interès per aquest món va anar creixent. I és que, tot i que la seva activitat principal sempre ha estat la de forner, la feina i la passió han acabat convergint.

Després d’haver treballat molts anys en una panificadora, el 2016 Garcia es va plantar a Tona pel seu compte agafant el relleu a un altre forner. Com s’havia fet antigament, David Garcia també intercanviava l’excedent que li quedava de pa amb algun pagès, per no haver de llençar res. Però ell continuava pensant que podia fer-hi alguna cosa més. “Si el pa està fet de blat, perquè no podem fer una cervesa de pa?” Una idea que va convertir-se en la base del que és actualment La Panarra.

Va començar a investigar i va veure que al Regne Unit ja hi havia gent que estava treballant per aquest camí. En el seu cas, però, les primeres proves que va fer no van sortir bé. De fet, Garcia recorda que les va haver de llançar. Però no es va rendir, i va continuar provant. I aquest 2024 ha pogut elaborar dos lots, un de tres-centes ampolles i un altre de quatre-centes.

La cervesa com a sortida per gestionar l’excedent

Garcia descriu la seva cervesa com “una rossa fluixeta, gens amarga tot i ser artesana, amb un punt final de crosta de pa i aromes a préssec i fruita madura”. Assegura que és una cervesa molt fàcil de beure, de fet té molt bona acceptació entra la gent que l’ha provat. Tot i això, Garcia té molt clar que si li va bé, no fabricarà més pa del compte per poder elaborar més cervesa. “Quan hi hagi excedent, farem cervesa”, ha dit. “Tant de bo el dia de demà hagi d’anar a picar als forns de Tona per agafar més pa i poder fer més birra”, afegeix. Però té clar que mai farà pa per fer cervesa, sinó que només es farà amb els excedents.

El projecte ‘no panarra’ de David Garcia, tal com li agrada anomenar-lo irònicament, no s’acaba amb la cervesa rossa. El forner ja està fent proves amb una cervesa negra, que segurament sortirà al desembre. També vol fer una cervesa estacionària amb les restes de brioxeria i les coques que elabora per Sant Joan o un licor amb pa sec.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor