16.03.2023 - 16:39
|
Actualització: 20.03.2023 - 23:26
Una dona ha aconseguit guarir-se del VIH gràcies a un trasplantament de cèl·lules mare. A més del VIH va desenvolupar un càncer a la sang, un escull en la seva salut que a l’hora va suposar una oportunitat, ja que li va necessitar un trasplantament de cèl·lules mare i es va cercar un donant amb una mutació que impedís l’entrada del VIH a les cèl·lules. L’operació es va poder fer i, un cop recuperada, va deixar de prendre els fàrmacs retrovirals sota control mèdic. El resultat, que ha publicat la revista Cell, són trenta mesos seguits sense prendre medicació contra el VIH i sense que el virus s’hagi reproduït de nou. Per als autors de l’estudi es pot parlar d’una remissió i possible guarició del VIH.
El cas d’aquesta dona s’ha conegut amb el nom de la pacient de Nova York, seguint la tradició d’altres pacients que s’han guarit del VIH gràcies a un trasplantament de cèl·lules mare: el de Londres, el de Berlín i el de Düsseldorf, fet públic ara fa un mes. Dels quatre casos de guarició que s’han verificat, la de Nova York és la primera dona que supera el VIH de tot el món. Els investigadors n’han preserbat la identitat, però han explicat que és una dona de mitjana edat, que s’autodefineix com a “raça mestissa” i que va ser desenvolupar una leucèmia mieloide aguda quatre anys després del diagnòstic del VIH.
“Actualment està clínicament sana. Està lliure de càncer i de VIH. En diem ‘possible cura’ en comptes de ‘cura definitiva’ perquè esperem a fer-ne un seguiment més llarg”, ha explicat Yvonne Bryson, autora de l’estudi. En una conferència de premsa, ha reconegut que aquest tipus de tractament no és aplicable a tothom amb VIH, ja que és un tractament molt agressiu i reservat a malalts que no responen a altres tractaments a la leucèmia, però que malgrat això són “bones notícies” perquè mostren un camí per a continuar desenvolupant noves tècniques terapèutiques.
La coincidència d’un pacient amb VIH i amb una leucèmia que necessita un trasplantament va fer que cerquessin un donant que tingués la mutació CCR5Δ32, que fa que no produeixin una de les portes d’entrada del VIH a les cèl·lules i en dificulta la infecció. A diferència dels altres tres casos, el trasplantament s’ha fet a partir de cèl·lules mare d’un cordó umbilical, que en facilita la compatibilitat amb el receptor.