La nova sèrie a Netflix del director de ‘Narcos’ desferma una polèmica política intensa al Brasil

  • Els ex-presidents Lula da Silva i Dilma Rouseff han criticat la sèrie 'O mecanismo' per com tracta els casos de corrupció del país

VilaWeb
Redacció
30.03.2018 - 22:00
Actualització: 31.03.2018 - 12:28

La nova sèrie a Netflix de José Padilha, creador de l’exitosa ‘Narcos’, ‘O mecanismo’ (El mecanisme), basada en el cas de corrupció brasiler Operació Autorrentatge, ha aixecat una gran polseguera. De res no li ha servit dissimular tot canviant lleugerament el nom d’alguns personatges (Janete Ruscov en lloc de Dilma Rouseff o Samuel Thames en lloc de Michel Temer): poc després de l’estrena ja s’havia engegat una campanya a les xarxes per a suspendre l’abonament a la plataforma audiovisual com a protesta. La polèmica ha crescut tant que fins i tot s’hi han posicionat en contra els ex-presidents Lula da Silva i Dilma Rouseff, qui ha dit que és ‘una visió distorsionada de la història, amb tons típics del feixisme latent al país’. Da Silva ha anunciat que en denunciarà els responsables.

Amb les etiquetes #CancelaNetflix i #BoicoteNetflix, s’han difós missatges que acusen la sèrie de manipular de manera massiva. Un dels fets que més crítiques desperta és que es posa en boca del personatge que representa Lula da Silva l’expressió ‘estancar a sangria‘ (‘aturar la sagnia’), que l’ex-ministre Romero Jucá fa servir en un vídeo real en què suggeria un pacte per a tancar l’Operació autorrentatge i tramava un cop contra Dilma Rousseff.

Ara fa una setmana, l’ex-presidenta Rousseff, que va ser destituïda pel senat el 2015, va escriure a Facebook un missatge contundent contra el realitzador de la sèrie, José Padilha. Segons que diu, la sèrie no reprodueix ‘fake news‘, sinó que el mateix Padilha s’ha ‘convertit en un creador de notícies falses’. ‘El cineasta no fa servir la llibertat artística per recrear un episodi de la història nacional. Menteix, distorsiona i enganya. Això és més que deshonestedat intel·lectual. És propi d’un covard al servei d’una versió que tem la veritat’, escriu.

José Padilha ha dit que la polèmica arran de la frase de Jucà atribuïda a Lula Da Silva és una ximpleria i diu que ‘qui sap llegir’ és capaç de separar la realitat de la ficció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor