31.03.2017 - 17:23
|
Actualització: 31.03.2017 - 18:52
El ple del Consell ha aprovat aquest divendres l’avantprojecte de llei de Renda Valenciana d’Inclusió, que preveu beneficiar prop de 95.000 persones en 2020, any en què es produirà la seua última fase d’aplicació, que es durà a terme de forma “escalonada” des del 2018, quan entrarà en vigor.
Així ho ha indicat en roda de premsa la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha explicat que la futura norma substituirà l’actual renda garantida de ciutadania amb diferents tipus de prestacions: una complementària del treball o de les prestacions que no arriben al 80% del salari mínim interprofessional, i una segona d’Inclusió Social, que es concedirà en funció d’una valoració individual de la persona sol·licitant i que variarà en funció de diversos aspectes.
L’import d’aquest serà de 532 euros en el cas d’un titular, enfront dels 385 actuals, tant en els casos en què la persona no necessite un itinerari d’inserció o d’acompanyament com en els quals sí que ho requerisca, i en aquest últim cas, si el sol·licitant renuncia voluntàriament a realitzar-ho, mantindrà l’ajuda, però es reduirà fins als 266 euros.
Entre les novetats de l’avantprojecte, que ara haurà de passar pel Consell Jurídic Consultiu i el Consell Econòmic i Social, respecte a l’actual renda, Oltra ha destacat el seu caràcter indefinit, quan fins ara hi havia un límit de tres anys.
“Hi haurà una durada indefinida de l’ajuda mentre es mantinga la situació de la persona”, ha asseverat la consellera, qui ha indicat que fins ara el sistema es “col·lapsava” per la caducitat i renovació de les rendes, la qual cosa a més provoca que “el personal de servicis socials dels municipis contínuament estiga fent d’administratiu”.
Aquesta renda, a més, serà compatible amb un contracte laboral durant els tres primers mesos i en diversos casos suposarà un complement de suport al lloguer, així com accés automàtic a beques escolars per a les famílies que compten amb ella.
95.000 BENEFICIARIS EN 2020
Oltra ha assenyalat que la futura llei entrarà en vigor “de manera escalonada”, per la qual cosa les ajudes de complement de renda seran les últimes a oferir-se, en 2020, quan està previst que es done l’última fase d’aplicació de la norma.
“Farà falta un esforç molt gran”, ha destacat la també portaveu del Consell, qui ha indicat que la previsió de la Conselleria és incrementar en 40 milions cada any el pressupost de les ajudes. Així, la llei, que entraria en vigor en el primer trimestre del 2018, comptarà aproximadament amb un pressupost de 80 milions per a eixe primer any, 120 per a 2019 i 160 milions per a 2020. Eixe any, la Generalitat preveu que els beneficiaris aconseguisquen la xifra de 95.000.
DESIGUALTATS I POBRESA
“En l’última dècada el País Valencià s’han donat noves desigualtats, nous perfils d’empobriment, un debilitament de la cohesió social, i s’ha dificultat la integració”, ha apuntat Oltra, qui ha assegurat que “la normativa vigent està notablement superada per aquests fenòmens econòmics i socials”, per la qual cosa han observat “insuficiències d’adequació dels mitjans” a les noves necessitats.
En aquest sentit, ha afirmat que existeix una “verdadera alarma” davant aquesta situació d’empobriment, ja que s’ha produït una reducció gradual dels salaris mitjans del 2016, concretament d’un 18,7%. A més, els ingressos de la població juvenil han caigut un 30%.
“En 2015 teniem una cobertura social irrellevant”, ha lamentat la consellera, qui ha agregat que en aquest període la taxa de pobresa en la regió era la quarta més elevada de tot el territori estatal i que l’accés a la renda mínima garantida només arribava al 3,3% de la població valenciana.
DRET A “VIURE DIGNAMENT”
“La finalitat és desenvolupar el dret fonamental als recursos i prestacions suficients per a viure dignament. Que les persones puguen tindre un projecte vital”, ha afirmat Oltra, qui ha afirmat que la nova llei implica una renda que arribarà a més persones, ja que es flexibilitzen els requisits d’accés, sent necessari només un any d’empadronament, enfront dels 24 mesos actuals.
A més, exigeix únicament la residència efectiva al País Valencià per a tindre dret a aquesta, i àmplia l’edat per a poder sol·licitar-la a 18 anys. Alhora que s’elimina el límit d’edat per a percebre-la, quan ara era només per a persones d’entre 25 i 65 anys.
Entre els beneficiaris estaran els jóvens que han sigut tutelats per la Generalitat i les víctimes de violència de gènere, que podran accedir a les ajudes independentment de la seua edat.
Entre les millores que arreplega el text, també s’inclou la redefinició de les unitats de convivència, de manera que ara dues unitats de convivència podran tindre el mateix domicili, sempre que els servicis socials així ho consideren, i la concentració de les ajudes, de manera que la persona que siga titular de la renda tindrà també accés a beneficis en altres àmbits com l’educatiu o el d’habitatge, sense necessitat d’haver de fer tràmits addicionals.