09.05.2017 - 17:10
|
Actualització: 09.05.2017 - 23:11
La nova Ortografia de la llengua catalana, elaborada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es començarà a vendre a les llibreries el dia 7 de juny i costarà divuit euros.
A partir d’ahir ja es pot consultar i descarregar de la web del IEC la versió digital definitiva de la norma, que substitueix el text que hi havia des del 25 d’octubre de 2016 i que restava pendent del procés final de supervisió i edició. L’Ortografia catalana es va ratificar en la sessió plenària del 24 d’octubre de 2016. Des de llavors, s’han fet nombroses sessions informatives i sessions de formació en diversos punts dels Països Catalans, adreçades als col·lectius que han d’aplicar la normativa. El dia 6 d’abril, els continguts del Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) ja van actualitzar-se d’acord amb la nova normativa.
L’Ortografia aplega en un sol volum l’ortografia fundacional, elaborada per Pompeu Fabra, les rectificacions que hi va ell mateix i els acords ortogràfics presos per la Secció Filològica d’ençà del 1984, incloent-hi els canvis de l’any passat, que el IEC circumscriu a ‘aspectes puntuals que havien estat objecte de qüestionament’ i que calia revisar.
Els canvis més significatius
Segons el IEC, els canvis introduïts en la norma responen a un intent de ‘mantenir el difícil equilibri entre tradició i modernitat’. El que va despertar més recel va ser la supressió de bona part dels mots que duien accent diacrític, que ara són aquests quinze: bé, déu, és, mà, més, món, pèl, què, sé, sí, sòl, són, té, ús i vós. I s’escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats, com ara adeu-siau, marededeu, rodamon i a contrapel. D’una altra banda, recuperen el guionet el mots en què el prefix acompanya un sintagma. Per exemple, exdirectora general torna a ser ex-directora general. En els conjunts formats per un substantiu o un adjectiu precedits de l’adverbi no, s’escriu un guionet únicament en els casos lexicalitzats. Van aglutinats sense guionet sensepapers, a matadegolla i clocpiu, i aglutinats amb guionet déu-n’hi-do i déu-n’hi-doret. Un altre canvi afecta els mots prefixats i composts que porten erra i que passen a portar doble erra quan el so apareix entre vocals (arítmia esdevé arrítmia, per exemple). La gramàtica també inclou l’accentuació de les formes baleàriques de la primera persona del singular del present d’indicatiu de determinats verbs (jo confés, berén, etc.) i se suprimeix de la dièresi en els derivats cultes acabats en el sufix –al (helicoidal). A banda aquests canvis, s’hi han incorporat entrades noves, com ara aiatol·là, blog i cànnabis, i s’han modificat gràficament mots com nietzschià, que esdevé nietzscheà, o sèquia que passa a ser séquia.També s’han resolt alguns dubtes en relació amb antropònims i topònims (Dèbora, Raül, Rubèn; el Figueró, Montgrony, Binibèquer) i en relació amb alguns neologismes i manlleus freqüents de grafia vacil·lant que encara no recull el DIEC. És el cas de lèxic patrimonial com cotó-en-pèl o menysestimar; manlleus com fitnes, gòspel, gruyère, off the record; i composts i derivats com antisistema, contrarellotge i sensesostre.
El període d’implantació de la nova Ortografia serà de quatre anys, perquè es pugui adaptar progressivament a les administracions, als àmbits professionals i especialment al món educatiu i editorial.