04.01.2021 - 05:25
|
Actualització: 04.01.2021 - 05:29
L’activista norirlandesa i premi Nobel de la Pau per la seva contribució al cessament de la violència a Irlanda del Nord, Mairead Maguire, ha nominat el fundador de Wikileaks, Julian Assange com a candidat en l’edició 2021 del reconegut guardó.
La fundadora del Moviment de la Pau i Gent de Pau ha agrupat en la candidatura el fundador australià de Wikileaks, l’exmilitar nord-americana Chelsea Manning i el seu compatriota i també exanalista d’Intel·ligència Edward Snowden, tots ells responsables de la divulgació de documents secrets que els ha implicat penes de presó o persecució de les autoritats.
En la carta enviada al comitè del Nobel, a la qual va tenir accés l’agència oficial de notícies russa, Sputnik, Maguire destaca l’exemple que ha estat “cada candidat” en exposar “individualment” la “veritat d’accions il·legals dels governs” a un alt “cost per a la seva seva llibertat i la seva vida”.
“Com a soldat americà, situat a l’Iraq, Chelsea Manning no va poder encobrir per més temps l’assassinat de civils iraquians, mentre que Julian Assange va complir el seu deure com a editor i va publicar els fets de les guerres de l’Iraq i l’Afganistan”, escriu Maguire, creditora del Nobel de la Pau al 1976.
“I mentre treballava per a la Intel·ligència americana, Edward Snowden no va poder mantenir-se en silenci sabent que el Govern americà estava vigilant il·lícitament els governs i ciutadans d’arreu del món”, va afegir Maguire abans de destacar la “esperança” i la “inspiració” que el trio causa col·lectivament com a grup.
La publicació de la carta té lloc a poques hores que un tribunal britànic hagi dit que aquest dilluns decidirà si extradita Assange als Estats Units, acusat com està d’espionatge per les autoritats nord-americanes per difondre documents confidencials en un cas sense precedents sota la normativa original, la llei d’espionatge del 1917.
El ciutadà australià va ser arrestat a l’abril del 2019 a l’Ambaixada de l’Equador a Londres, on se li va concedir asil al 2012, per evitar ser arrestat després que la Interpol emetés una ordre d’arrest en contra seva per denúncies de violació a Suècia, investigació que més tard es va retirar.
Finalment, a finals del mes d’octubre i després de quatre setmanes de sessió, la magistrada Vanessa Baraitser va anunciar que aquest dilluns pronunciaria una sentència contra Assange al Tribunal Penal Central de Londres, l’Old Bailey. El fundador de Wikileaks està detingut ara per ara a la presó de màxima seguretat de Belmarsh, al sud-est de Londres.
Hi ha un seguit de documents que va lliurar l’exmembre de la marina nord-americana Chelsea Manning al 2010, entre aquests, per exemple, un video de 39 minuts d’un helicòpter Apatxe de l’exèrcit nord-americà disparant i matant més d’una dotzena d’iraquians, inclosos dos periodistes de Reuters.