08.08.2016 - 02:00
|
Actualització: 09.08.2016 - 11:26
Cada any a l’agost la Terra s’acosta a l’òrbita del cometa 109P/Swuft-Tuttle. Els impactes de les partícules en suspensió alliberades pel cometa a l’atmosfera de la Terra són el causant de la més famosa de les pluges d’estels: els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç. Enguany, els astrònoms preveuen que l’activitat màxima de meteors serà al matí del 12 i que, per tant, les millors hores per observar els Perseids seran les últimes de la nit entre l’11 i el 12 d’agost.
La predicció per a aleshores és de dos-cents a cinc-cents meteors per hora durant les estones d’activitat màxima. Com explica Enric Marco al seu bloc, representa molt més del doble de la taxa normal. La recomanació per a gaudir dels Perseids és de cercar un lloc lliure de contaminació lumínica i abrigar-se per passar la nit. Els estels fugaços es poden veure molt més bé si el cel és ben negre. Tot i que la nit més indicada per a guaitar-los és la de l’11, també se’n podran veure més pocs les nits anteriors i posteriors al moment de màxima activitat.
Més enllà dels Perseids
Una de les estrelles més brillants de la constel·lació de Perseu, Algol, és un sistema binari resultat de l’eclipsi mutu de dues estrelles que giren l’una al voltant de l’altra amb el pla orbital orientat cap a la Terra. Aquestes estrelles s’eclipsen entre si a intervals regulars i la brillantor en disminueix molt durant deu hores. Això ocorre cada 2,87 dies i passarà, per exemple, el 12 d’agost a partir de les tres i trenta-quatre minuts de la nit.
D’una altra banda, durant aquest agost serà possible observar tots els planetes visibles a ull nu: Venus, Júpiter, Mercuri, Mart i Saturn.